Maar even niet je ogen laten laseren in Turkije?

Een van de grootste aanbieders van ooglaserbehandelingen in Turkije ‘misleidt’ potentiële klanten. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg tegen de Wereldomroep.

De kliniek beweert op haar website dat de behandelingen in Turkije onder het kwaliteitstoezicht van de inspectie vallen. Maar dat is niet het geval. Een brief van de inspectie is onderweg. Daarin staat het verzoek om de website aan te passen.

Het is de laatste jaren steeds normaler geworden: Nederlanders die hun ogen laten laseren in het buitenland. Turkije is een populaire bestemming voor deze ooglaserreisjes. De behandelingen zijn er soms duizenden euro’s goedkoper. Na de ingreep staan er toeristische uitstapjes op het programma.

Aanbieders zeggen in Turkije te werken met hoogopgeleide artsen en met hoogwaardige apparatuur. ‘Maar echte zekerheid dat de kwaliteit op orde is, heb je als klant niet’, zegt oogarts Jeroen Beerthuizen namens het Nederlands Gezelschap voor Refractiechirurgie (NGRC), dat zich bezighoudt met oogcorrectie.

‘Het kan zijn dat je wordt behandeld in uitstekende ziekenhuizen met prima artsen, maar dat hoéft niet zo te zijn. Het probleem is: als consument weet je dat niet. Je moet afgaan op wat aanbieders jou vertellen.’

Keurmerk

In Nederland is het nog relatief simpel. ‘Wil je als klant meer weten over de kwaliteit van een refractiechirurg, dan kun je letten op het NOG-keurmerk,’ vertelt Beerthuizen. ‘Dit keurmerk wordt verstrekt door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, waaronder ook het NGRC valt. Gecertificeerde artsen worden eens in de zoveel tijd bezocht door een visitatiecommissie. Daarbij moeten de chirurgen jaarlijks inzage geven in hun cijfers: hoeveel behandelingen worden er verricht? Hoe vaak treden daarbij complicaties op? Ook ziet de commissie erop toe dat er wordt gewerkt volgens de in Nederland geldende normen.’

Turkse artsen die oogoperaties uitvoeren, hebben dit NOG-keurmerk niet. Dat wordt namelijk alleen verstrekt aan artsen in Nederland en de Nederlandse Antillen, die in Nederland zijn opgeleid. Maar voor potentiële klanten is dat niet altijd duidelijk. Sterker nog, een van de grootste bedrijven die ooglasertrips aanbieden, wekt op zijn website de indruk dat de Turkse behandelingen wél door NOG-gecertificeerde artsen worden verricht.

Indruk

De Wereldomroep bekeek de website van het Amsterdamse bedrijf Inter-Vision, een van de grootste aanbieders van ooglaserreisjes in Nederland. Het bedrijf organiseert maandelijkse ooglasertrips naar Istanbul. De voor- en nazorg (zoals het opmeten van de ogen vóór de behandeling door een oogmeetkundige), wordt in Amsterdam gedaan.

Maar het belangrijkste gedeelte van de behandeling heeft in Turkije plaats, door níet-NOG-artsen. Toch prijkt op de website van het bedrijf, onder het kopje ‘keurmerken’, het logo van het NOG. Beerthuizen: ‘Het is mogelijk dat deze artsen wel lid zijn van het NOG. Maar ze hebben niet het keurmerk op zak. De operaties die ze doen, vallen dus buiten het zicht van het NOG.’

De klant kan overigens zelf achterhalen of artsen gecertificeerd zijn. Hij kan doorklikken naar de website van het Oogheelkundig Gezelschap. ‘Als je daar zoekt, kom je erachter dat de artsen in Turkije helemaal niet op die lijst staan. Maar die indruk wordt wel gewekt. De vraag is hoeveel potentiële klanten de moeite zullen nemen om dat ook echt uit te zoeken.’

Op de website gaat het bedrijf nog een stap verder. Het noemt ook de Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg. Inter-Vision zegt dat het UHG, een van de Turkse klinieken waarmee het samenwerkt, ‘meedoet aan het kwaliteitsonderzoek van de Inspectie van de Gezondheidszorg in Nederland.’ Maar de Inspectie laat bij monde van woordvoerder Silvie de Peijper weten dat ook dit niet juist is. ‘De arm van de inspectie reikt niet verder dan de grens. Wij gaan niet over de kwaliteit van buitenlandse zorg.’

De Amsterdamse vestiging van Inter-Vision is wel meegenomen in een onderzoek naar de kwaliteit van Nederlandse privéklinieken, dat de inspectie vorig jaar deed. Daaruit bleek dat de kwaliteit van zorg in Nederlandse privéklinieken over het algemeen in orde is. De Peijper: ‘Omdat uit een eerste inventarisatie niet is gebleken dat de voor- en nazorg bij Inter-Vision onder de maat is, is de kliniek niet verder onderzocht door de inspectie. Er is niet gekeken naar de kwaliteit van zorg die in Turkije wordt verleend.’

Dat Inter-Vision de ingrepen in Turkije claimt uit te voeren onder toezicht van de inspectie, noemt de woordvoerster ‘misleiding’. ‘Inter-Vision kan rekenen op een brief van de inspectie’, zo kondigt ze aan. ‘Want zoals het er nu staat, zet het mensen op het verkeerde been.’

Donald Duck

Op de website van Inter-Vision staan nog meer keurmerken. Voor de klant zien ze er officieel uit. Maar na verder onderzoek blijkt dat ze met een korreltje zout moeten worden genomen. Zo is ook het logo van de Vereniging Van Artsen afgebeeld onder het kopje ‘keurmerken’. Een woordvoerder van de VVA laat weten helemaal geen keurmerk te verstrekken aan privéklinieken. De organisatie geeft wel advies en begeleiding aan artsen en privéklinieken, maar dat heeft niet de status van een kwaliteitskeurmerk.

Ook staan op de site logo’s van internationale wetenschappelijke organisaties, waarvan oogartsen en refractiechirurgen lid kunnen worden. Keurmerken zijn het niet, en volgens Beerthuizen zegt lidmaatschap van deze verenigingen eigenlijk ‘net zoveel over de kwaliteit van een arts als het lidmaatschap van de Donald Duck.’

Samengevat: Het zegt niets over de kwaliteit van de behandeling. Maar voor een klant zonder medische kennis ziet de reeks internationale organisaties er indrukwekkend uit. Net als de inspectie gaat ook het NOG Inter-Vision vragen om de informatie op de website aan te passen.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

Lees ook:Alle onbeveiligde Turkije e-visum websites in kaart gebracht
Lees ook:Turkse vrouwen kiezen massaal voor keizersnede
Lees ook:Kunstmatige bevruchting buitenland voortaan verboden voor Turkse vrouwen
Lees ook:Nederland – Turkije woensdag live en in HD bij SBS 6
Lees ook:Korting H&M bij inlevering tas oude kleding

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Maar even niet je ogen laten laseren in Turkije?

 1. Muratje

  Pff, men heeft weer “iets” gevonden… :)

  Dunya Goz (http://www.dunyagoz.com/) is een van de betere oogklinieken ter wereld. Ik ben er zelf een paar keer geweest en kan zeggen dat je zo’n oogkliniek in Nederland niet kunt vinden. Je kunt er het hele jaar door 24/7 terecht en is echt hypermodern.

  Lekker boeiend dat een “keurmerk” niet klopt. Voor een paart tientjes koop je ook een “Ik kies bewust” logo voor op je zak snoepjes. Dat maakt het er ook niet beter op. Je kunt beter kijken naar wat er in zit (of wie er binnen rond loopt) :) en praat eens met de tig duizenden Nederlanders die er al geweest zijn. Uiteraard zullen er een enkele gevallen zijn waar het niet goed is gegaan, maar ja op basis van 30.000 behandelingen per jaar is dat 0.01 procent of iets dergelijks.

  Laten ze in NL maar is beginnen over die VMBO stagiaires van Hans Anders die mensen advies moeten geven wat of niet te doen met hun ogen.

    /   Reply  / 
 2. NickNL

  Het is weer komkommertijd, dus zo’n reportage kan goed dienen als bladvulling. Ook ik heb goede ervaringen opgedaan, niet alleen met laseren maar ook met tandheelkundige behandeling. Twee jaar geleden 14 kronen voor € 1100,00 in Antalya laten zetten en ze passen perfect. Nooit klachten gehad.

  Ook ervaring opgedaan met de Universiteitskliniek in Antalya en ik moet zeggen de equipment en behandeling doet niet onder voor de beste klinieken in Nederland.

    /   Reply  / 
 3. ogen laseren

  Wat ik om mij heen hoor is de kwaliteit in Turkije over het algemeen beter dan die van de klinieken in Nederland. Maar als ik dit artikel moet geloven is dat juist weer niet zo. wie kan hier wat meer licht op laten schijnen voordat ik een keuze maak?

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>