Turkije laat ernstig zieke gevangenen barsten

Parlementslid Üskül heeft de gevangene Zere in Adana bezocht en parlementslid Arıtman heeft voorzitter Gül verzocht om 20 gevangenen vrij te laten.

Sommige gevangenen treffen het slecht in Turkije. Bij ziekte is een goede behandeling voor een gevangene niet Turkije’s eerste prioriteit. Güler Zere bijvoorbeeld heeft kanker in het laatste stadium. Ze wordt niet vrijgelaten en kan hierdoor dus geen goede behandeling krijgen. Zere kan slechts haar dood afwachten in de gevangenis in Adana. Parlementslid Zafer Üskül, voorzitter van het Comité voor de Mensenrechten, bezocht haar.

Tegenstrijdige medische rapporten

Üskül gaat ook met de autoriteiten van het ziekenhuis praten, waar Zere op de gevangenenafdeling ligt, en met de artsen. Volgens een onderzoek van de forensisch medische afdeling van Adana’s Çukuruva Universiteit, verkeert Zere in levensgevaar en is de gevangenenafdeling van het ziekenhuis niet toereikend genoeg om haar behandeling goed voort te kunnen zetten. Het Forensisch Medisch Instituut in Istanbul echter zegt juist dat Zere haar behandeling als gevangene gewoon verder kan ondergaan.

Deze beslissing heeft grote woede opgeroepen, helemaal omdat sommige verdachten in het Ergenekon-proces het voor elkaar kregen vrijspraak te krijgen met minder ernstige gezondheidsproblemen. Ook de neutraliteit van het Forensisch Medisch Instituut is in twijfel getrokken en er is verzocht de medische rapporten nader te bekijken.

Vragen aan Minister van Justitie

Çetin Soysal, parlementslid voor de Republikeinse Volkspartij (CHP) legde de Minister van Justitie, Sadullah Ergin, de volgende vragen voor:

Zijn er enige voorbereidingen getroffen om voorzitter Abdullah Gül rechten te geven om Güler Zere uit de gevangenis te ontslaan?

Ontvangt uw Ministerie regelmatig informatie over Zere’s gezondheidstoestand van het gevangenisdirectoraat?

Is het vermeld in Zere’s voordeel dat het Forensisch Medisch Instituut onder vuur ligt na de recente beslissingen?

Heeft uw ministerie opdracht gegeven voor onderzoek naar gedetineerden en gevangenen die de dood naderen?

Hoeveel gedetineerden en gevangenen zoals Zere bevinden zich eigenlijk in dezelfde situatie?

Wat doen gevangenissen aan gedetineerden en gevangenen met ziekten in een vergevorderd stadium?

Waar en onder welke voorwaarden worden gedetineerden en gevangenen die de dood naderen behandeld?

Ergin is al eerder ondervraagd door parlementslid Aysel Tuğluk van de Democratisch Socialistische Partij (DTP) over de situatie van ernstig zieke gevangenen.

Verzoek van Arıtman

Ondertussen heeft CHP parlementslid Canan Arıtman voorzitter Gül verzocht om gratie te verlenen aan 20 mensen in de gevangenis. Ze deed dit verzoek via de pers op 6 augustus. De namen op de lijsten luiden: Güler Zere, Erol Zavar, Aynur Epil, Gülezar Akın, A. Samet Çelik, Hasan Mert, Nizamettin Akar, Gazi Dağ, Yusuf Kaplan, İnayet Mete, Menduh Kılıç, Remzi Aydın, Halil Güneş, İsmet Ayaz, Nesim Kalkan, Mustafa Gök, Bekir Şimşek, Mehmet Yeşiltepe, İzzet Turan, Halil Yıldız.

Arıtman, die zelf arts is, zei in haar verklaring dat Gül eerder ex-premier Necmettin Erbakan gratie had verleend: “Deze mensen verkeren in slechte gezondheid en hebben meer medische zorg nodig dan anderen zoals Erbakan, die wel werd vrijgelaten. De voorzitter moet zijn autoriteit gebruiken voor vrijlating, ongeacht de religie, afkomst, politieke voorkeuren of aard van de misdaad van de gedetineerden en gevangenen”.

Arıtman voegde toe: “Wat de misdaad ook is, mensen in de gevangenis houden terwijl ze een fatale ziekte hebben is marteling. Dit is geen straf meer, zulke praktijken mogen niet plaatsvinden in een moderne staat die is gebaseerd op mensenrechten”.

Al zes doden

Eerder zond DTP parlementslid Akın Birdal Gül een brief, met daarin de lijst van ernstig zieke patiënten, en vroeg hem hiervoor zijn macht te gebruiken. Volgens de Associatie van Hedendaagse Advocaten (ÇHD) zullen er van de lijst 18 mensen sterven in de gevangenis. De Mensenrechten Organisatie (İHD) zegt dat al zes mensen dit jaar zijn gestorven ten gevolge van gezondheidsproblemen: Mustafa Elelçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve İsmet Ablak.

Bron: Bianet, 7 augustus 2009

Lees ook:Politiek gevangene Güler Zere overleden
Lees ook:Güler Zere eindelijk vrijgelaten
Lees ook:Terminale gevangene Zere wacht op gratie
Lees ook:Lichamen dode mijnwerkers Turkije naar verkeerde families
Lees ook:Turkije moet nabestaanden Koerdische gedetineerden smartengeld betalen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>