In Turkije doe je alles met een creditcard

Nederlandse reisorganisaties zijn boos op Turkije, omdat reizigers vanaf 10 april 2014 hun visum via internet moeten betalen (met een creditcard) en dit niet meer contant kunnen doen op het Turkse vliegveld. De Turkse overheid dacht met deze nieuwe maatregel de reizigers juist een handje te helpen; je hoeft voortaan namelijk niet meer in de rij te staan voor het visum-loket en je hoeft niet meer te denken aan het hebben van gepast geld in je portemonnee. De Turken vergeten alleen één ding: Nederlanders beschikken niet massaal over een creditcard. Turken daarentegen wel. Rijk of arm, de gemiddelde Turk heeft er zelfs meer dan 1. 

Het is helemaal niet zo gek meerdere creditcards van verschillende banken te bezitten. Er zijn maar liefst 56 miljoen creditcards in omloop in Turkije. Aangezien 35 miljoen Turken ouder zijn dan 18 jaar, betekent dit dat mensen gemiddeld meer dan 1 creditcard hebben.

Maar wat kopen ze daar dan mee?

Alles eigenlijk. De normale boodschappen, benzine, kleding, stofzuigers, telefoons en meubelen. Noem het maar op. Als een pas getrouwd stelletje gaat samenwonen, kopen zij hun meubelen en witgoed met een creditcard. En dat gaat heel gemakkelijk, want vaak kun je een product in termijnen betalen. Dit noemen ze ‘taksit’. Soms kun je een product afbetalen in een termijn van 36 maanden en ben je met een tientje per maand klaar. Erg aanlokkelijk.

Van januari tot september 2013 kochten de Turken voor meer dan 288 miljard lira aan spullen met creditcards. Het meeste geld ging op aan benzine.

Hoe komen ze aan die creditcards?

Daar hoeven Turken weinig voor te doen, het wordt ze overal en nergens aangeboden. In winkelcentra staan banken regelmatig met stands om creditcards aan te bieden. Ook komt het voor dat bankmedewerkers een universiteit binnenlopen en aan studenten een aantrekkelijk verkooppraatje houden. Studenten trappen hier gemakkelijk in en nemen een kaart. Sommige studenten lopen rond met 4 tot 5 verschillende creditcards.

Schulden

Het aantal mensen dat diep in de schulden zit, is groot. Turken zijn gek op consumeren en kunnen dankzij het makkelijke creditcardsysteem moeilijk stoppen met geld uitgeven. Vorig jaar bedroeg de schuld van alle creditcardgebruikers op 60 miljard lira.

 

Lees ook:Universiteit is nu gratis in Turkije
Lees ook:Vanaf april 2014 alleen nog met e-visum naar Turkije
Lees ook:Turkse jongens kunnen dienstplicht afkopen voor 18.000 tl
Lees ook:Ice Bucket Challenge ook populair in Turkije
Lees ook:Op vakantie naar Turkije? Koop je visum online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>