Turkije groot import-en exportland op kledinggebied

Turkije is, behalve een groot exportland op het gebied van kleding, nu ook een aanzienlijk importland geworden. In 2009 werd vanuit de traditionele EU-landen voor 511 miljoen euro aan merkkleding naar Turkije gebracht.

Ondanks de economische crisis, die leidde tot een gemiddelde daling van export van modeartikelen vanuit Europa naar Turkije (-7 procent ten opzichte van het jaar ervoor), was er toch een aantal landen dat de export naar Turkije kon laten toenemen.

Zo verhoogde Spanje de export van modeproducten met maar liefst 19 procent en kwam daarmee op een verkoopbedrag van 119 miljoen euro in totaal. Daarmee won Spanje het van Italië, dat de exporten richting Turkije zag afnemen met 19 procent (113 miljoen euro in totaal).

Na Spanje en Italie won Belgie het (82,8 miljoen euro, +2 procent), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (69 miljoen euro, -9 procent), Duitsland (+1 procent, 57 miljoen) en Frankrijk (-30 procent, 29 miljoen). Volgens EFTEC is dameskleding het meest belangrijke segment van export van de EU naar Turkije. Gevolgd door herenkleding en bad- en ondermode.

Dit jaar, in augustus, wordt een nieuwe modevakbeurs in Turkije georganiseerd, CPI. Behalve het aanhalen met bestaande banden in Turkije zegt EFTEC dat Europese exporteurs, die naar CPI komen, ernaar uitzien relaties op te bouwen en te verdiepen met twintig naburige landen van Turkije. Zo zijn daar bijvoorbeeld Oost-Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Golfstaten.

Bron: Fashion United

Lees ook:Turkije blijft populair
Lees ook:Turkije populairst dankzij crisis
Lees ook:Minder klachten vakantiereizen
Lees ook:Turkse bevolking weer flink gestegen
Lees ook:Kan Turkije Nederland helpen?

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Turkije groot import-en exportland op kledinggebied

  1. kees

    wat importeert en exporteert turkije

      /   Reply  / 
  2. Tosca de Jong

    Textiel is een belangrijk export product. Toerisme doet het goed als import ‘product’ ;-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>