Turkse vrouwen langer werkloos dan mannen

Werkeloze vrouwen in Turkije hebben een hoog opleidingsniveau, maar weinig werkervaring. De op sekse gebaseerde verwachtingen sluiten vrouwen uit van de arbeidsmarkt.

Een onderzoek van de Bahçeşehir University Economic and Social Research Center (BETAM) onthulde dat de toegenomen werkeloosheid gedurende de economische crisis een verschillend effect had op mannen en vrouwen. Vrouwen bleken langer werkeloos te blijven dan hun mannelijke tegenpartijen. Volgens de studie kan dit verschil niet alleen verklaard worden aan de hand van het niveau van scholing en werkervaring.

Ook sociale verwachtingen omtrent de rol van de vrouw in een patriarchale maatschappij draagt bij aan deze situatie. De feiten in acht nemend dat het inkomen van vrouwen gewoonlijk wordt beschouwd als een extraatje en vrouwen als hoofdverantwoordelijk worden gezien voor het huishouden, verklaren mede het verschil.

De onderzoekers vertelden verder dat sekse gerelateerde discriminatie op het werk ook bijdraagt aan de ongelijkheid, maar een meting van deze factor was niet mogelijk door het gebrek aan relevante data.

Adviezen om de problemen op te lossen zijn projecten als ontwikkeling van vaardigheden om een baan te vinden en een positie te bemachtigen, vakgerichte cursussen met baangarantie en werkgevers stimuleren om vrouwen aan te nemen.

Bron: Bianet

Lees ook:Turkse vrouwen marcheren op Internationale Vrouwendag
Lees ook:Juli: 17 vrouwen vermoord in Turkije
Lees ook:Hoe verliep de strijd tegen sekse gerelateerd geweld in Turkije?
Lees ook:Lesboeken ‘Algemene Cultuur’ Turkije: meisjes thuis, jongens op stap
Lees ook:Turkije besteedt aandacht aan sekse gerelateerd geweld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>