Beeldend kunstenaar Bedri Baykam neergestoken

Maandag (18 april) werd de bekende Turkse beeldend kunstenaar Bedri Baykan in Istanbul neergestoken. Hetzelfde lot was weggelegd voor Tuba Kurtulmus, de beheerder van de Pyramid Galerie.

De dader kon ontkomen. Beide slachtoffers zijn in het ziekenhuis opgenomen en maken het naar omstandigheden goed. De politie heeft hen ondertussen verhoord en zegt voldoende informatie te hebben om dit geweldsmisdrijf, dat veel weg heeft van een dubbele moordaanslag, op te kunnen lossen.

Het incident vond plaats nadat Baykan en Kurtulmus een bijeenkomst hadden bijgewoond naar aanleiding van de controverse rond het ‘monument voor de mensheid’ in de oostelijk gelegen provincie Kars. Deze creatie van beeldend kunstenaar Mehmet Aksoy heeft recentelijk tot veel commotie geleid in Turkije. Aanleiding daartoe was de openlijk afkeuring van het monument door Premier Erdogan, een erkend expert op het gebied van beeldende kunst. In zijn oneindige wijsheid kwam Erdogan tijdens een bezoek aan Kars tot het oordeel dat het monument ‘freakish’ was. Verder vond hij dat het de glans wegnam van de nabij gelegen Seyyid Hasal El Harakani moskee. Dat waren voor de premier voldoende redenen om de afbraak van het monument te verordonneren. Het stadsbestuur van Kars gaf daar gevolg aan, uitgaande van het plotseling opgedoken argument dat het monument zonder toestemming in een beschermd gebied was geplaatst.

De afbraak van het ‘monument voor de mensheid’ is afgelopen zondag begonnen en was aanleiding tot de bijeenkomst in Istanbul een dag later, na afloop waarvan Baykan en Kurtulmus werden neergestoken. Grote vraag is of er iets schuilgaat achter deze steekpartij. Natuurlijk kan het gaan om een of andere idioot die lukraak twee mensen neersteekt. De omstandigheden zouden echter op een religieuze, dan wel politieke agenda kunnen wijzen. Het zou het werk kunnen zijn van een islamitische extremist die zich heeft laten leiden door de woorden van Erdogan dat het ‘monument voor de mensheid’ de Seyyid Hasal El Harakani moskee in de weg stond. Maar evenmin valt uit te sluiten dat het om een tactische manoeuvre gaat, gericht op het in diskrediet brengen van Erdogan, diens AKP en het religieuze milieu waar deze partij veel steun vindt. Dan ga je al gauw denken aan Ergenekon, waar dit soort aan de ‘strategie van de spanning’ refererende ‘false flag’ operaties vaker aan toegeschreven zijn. In ieder geval valt te hopen dat de kunstenaars in Turkije niet het nieuwe kind van de rekening gaan worden.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Dader steekpartij Bedri Baykan aangehouden
Lees ook:Zakendoen in Turkije? Road2Turkey bijeenkomst in Utrecht
Lees ook:Conferentie migranten Turks Museum Nederland
Lees ook:Hoofddoekverbod op Turkse universiteiten afgeschaft
Lees ook:William S. Burroughs draait zich om in zijn graf

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Beeldend kunstenaar Bedri Baykam neergestoken

 1. Abdullah

  Je doet er echt alles aan om Erdogan in een slecht daglicht te stellen eh?

    /   Reply  / 
 2. Abdullah

  “Aanleiding daartoe was de openlijk afkeuring van het monument door Premier Erdogan, een erkend expert op het gebied van beeldende kunst. In zijn oneindige wijsheid kwam Erdogan tijdens een bezoek aan Kars tot het oordeel dat het monument ‘freakish’ was. Verder vond hij dat het de glans wegnam van de nabij gelegen Seyyid Hasal El Harakani moskee.”
  ___
  Mag Erdogan zijn mening hierover misschien niet zeggen?
  ___
  “Dat waren voor de premier voldoende redenen om de afbraak van het monument te verordonneren. Het stadsbestuur van Kars gaf daar gevolg aan, uitgaande van het plotseling opgedoken argument dat het monument zonder toestemming in een beschermd gebied was geplaatst.”
  ___
  Je geeft het gevoel alsof die argument vals is. Geef bewijzen voordat je zulke dingen gaat plaatsen op internet.
  ___
  Geef een keer alsjeblieft antwoord op al mijn argumenten in plaats van rond de pot te draaien.

    /   Reply  / 
 3. Mtr

  De anti-Erdogan media laten iedereen aan het woord, behalve de meest belangrijke mensen in deze kwestie. Over wie heb ik het? Ik heb het over de inwoners van Kars. Is het jullie ook opgevallen dat deze mensen nauwelijks voor de camera’s stonden? De inwoners hebben een bloedhekel aan dit ‘ucube’-monument. Ze haten het niet omdat ze tegen standbeelden zijn of tegen de boodschap ervan, maar omdat dit monument oerlelijk is en nergens op lijkt.

  Ach Erdogan, de elite is compleet losgeraakt van het volk. Dat jij nog wel een oor over hebt voor het volk, zien zij als een fraai staaltje populisme van de bovenste plank. Zij zullen binnenkort een lesje leren wanneer de eerste verkiezingsuitslagen uit Kars komen.

  Ps: de dader heeft gezegd dat het niet ging om dit monument, maar om wat anders.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>