Vrouwenopvanghuis Ankara tracht huiselijk geweld te verminderen

Een nieuw opgezet vrouwenopvanghuis in Ankara is hard bezig zoveel mogelijk ondersteuning te bieden aan vrouwen die in gevaar verkeren door huiselijk geweld, volgens lokale districtsambtenaren.

“We bieden een helpende hand aan vrouwen en kinderen die bij ons aankloppen rond middernacht,” zei wethouder Celal Semiz. “Naast sociale en psychologische ondersteuning aan vrouwen, geeft ons centrum ook informatie over vrouwenrechten door een vrouwelijke advocate die hen doorverwijst naar de Ankara Bar Associatie.”

Het vrouwenopvanghuis in het district Keçiören werd afgelopen jaar op 13 december geopend en is een samenwerkingsproject tussen de Minister van Binnenlandse Zaken en de Europese Unie, volgens burgemeester Mustafa Ak. Hij zei dat mensen die geweld gebruiken moesten worden gescheiden van de samenleving.

Als onderdeel van het doel van het opvanghuis huiselijk geweld te verminderen en uit te bannen, biedt de gemeenteraad ook counseling cursussen aan en speciale trainingen voor stellen die problemen ondervinden.

Vrouwen die blootgesteld worden aan geweld kunnen elk moment van de dag of nacht contact opnemen met het opvanghuis, zei Ak. Een informatiebalie is speciaal opgezet met de taak tegemoet te komen aan noodoproepen van vrouwen.

De burgemeester zei ook dat er plannen waren premier Recep Tayyip Erdoğan continu op de hoogte te houden over de ontwikkelingen van het project.

Hoewel het opvanghuis nog maar sinds december geopend is, vertelde Semiz dat de meeste mensen in het gebied zich al bewust waren van de aanwezigheid ervan. Ook vertelde hij dat al 114 mensen om hulp hadden gevraagd tijdens de drie maanden dat het centrum actief is.

Zo’n 27 vrouwen benaderden het centrum telefonisch of persoonlijk in december 2010, 44 vrouwen vroegen in januari om hulp en 43 vrouwen afgelopen maand, volgens statistieken verstrekt door ambtenaren van het centrum.

80 procent blootgesteld aan seksueel misbruik

Zo’n 60 procent van de vrouwen in het opvanghuis heeft fysiek en psychologisch geweld meegemaakt, terwijl 8o procent werd blootgesteld aan seksueel misbruik, volgens deskundigen van het opvanghuis. Veel van het seksuele geweld vindt plaats in hun jeugd, vertelden ambtenaren.

Ongeveer 60 procent van de vrouwen die het centrum benaderden heeft de middelbare school verlaten met diploma, de overige 40 procent heeft alleen de basisschool afgerond, volgens deskundigen.

Sommigen van de vrouwen die van hun echtgenoten zijn gescheiden, zijn nog steeds financieel afhankelijk van hen. Dergelijke vrouwen worden waarachtig belet te gaan werken of trouwen zonder toestemming van hun ex-echtgenoten.

Volgens persbureau Anatolia ondervindt 40 procent van de vrouwen die hulp zoeken problemen voortkomend uit hun familie, 20 procent van hen gaat gebukt onder geweld door conflicten over verschillende ideeën en de resterende 40 procent wordt blootgesteld aan geweld wegens financiële moeilijkheden.

Zo’n 40 procent van de vrouwen zei dat ze geen emoties ervoeren tijdens het misbruik, rond de 20 procent zei dat ze zich boos voelden toen ze werden misbruikt, 10 procent zei bedroefd te zijn en 30 procent was bang ten tijde van het misbruik.

Ambtenaren vertelden dat 95 procent van de vrouwen niet werkte en 85 procent van hen had overwogen om zelfmoord te plegen tijdens sommige momenten van hun huwelijk.

Ongeveer 30 procent van de mannen die geweld begaat heeft alleen de basisschool afgerond, 10 procent van hen verlaat de middelbare school met diploma  en 60 procent komt van het gymnasium of atheneum.

Van deze mannen is 10 procent ongeschoold, 10 procent werknemer en 80 procent werkt als zelfstandige.

Bron: Hürriyet, Bianet

Lees ook:Leven in Turkije niet alleen moeilijk voor vrouwen
Lees ook:Turkije zet tijdelijke opvanghuizen op voor vrouwen
Lees ook:Turkije besteedt aandacht aan sekse gerelateerd geweld
Lees ook:Vrouwendag Turkije in teken van huiselijk geweld
Lees ook:Turkije biedt onderdak aan tienermoeders en misbruikte vrouwen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vrouwenopvanghuis Ankara tracht huiselijk geweld te verminderen

  1. fatimazohra

    Om het geweld tegen vrouwen te verminderen is opvang en deze vrouwen cursussen aanbieden niet voldoene.
    Ik denk dat ook aan de mannen informatie gegeven moet worden. Mannen moeten bewust worden gemaakt wat de gevolgen(psychisch) zijn voor een vrouw, maar tevens moet er ook gekeken worden, wat drijft deze mannen(die geweld gebruiken). Ik ben er niet zo van om deze mannen bij voorbaad te veroordelen. Vanuit mijn werk word ik veelal met dit probleem geconfronteerd en geloof mij deze mannen hebben hulp nodig, alleen weten ze niet hoe ze daarom moeten vragen.En ze kunnen ook als “zwak” gezien worden. Ik hoop dus van harte dat het opvangs tehuis meer zal kunnen bieden dan datgene wat ze nu bieden en met doel het toenemende geweld tegen vrouwen (wereldwijd) een halt toe te roepen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>