Koffiehuishouders protesteren al rokend

Koffiehuishouders uit de provincie Kocaeli in de Marmara-regio verzamelden zich onlangs voor een van de koffiehuizen en staken een sigaret op. Ze protesteerden tegen het rookverbod dat 19 juli van start ging.

De eigenaars zeiden dat sinds het rookverbod hun inkomen met 80% was gedaald en verzochten de overheid het verbod op te heffen. Zo’n 160 koffiehuishouders verzamelden zich voor het koffiehuis Stadyum, in Kocaeli’s Derince district, om het verbod te bestrijden. Volgens de mannen schaadde het rookverbod hun zaken elke dag meer. Ze willen dat de overheid overstapt op het gedeeltelijke rookverbod, welke bars, restaurants en cafes vrijstelt, of onderhandelt over de problemen waarmee ze nu te kampen hebben dankzij de wet.

De protesteerders zeiden dat ze de door hen 6.000 verzamelde handtekeningen mee namen de locale boekhouder, Cengiz Cantürk. “We verliezen dagelijks inkomen en werk”, zei İzzet Özgüler, de eigenaar van Stadyum. “We hebben nu slechts een netto inkomen van 20 tot 30 Turkse Lira per dag. We kunnen zo niet doorgaan. De sector wordt volledig vernietigd. De overheid moet of roken in gesloten ruimtes toestaan of onderhandelen met ons over de problemen.”

Erkan Yağmurca, de eigenaar van kofffiehuis Yağmur, voegde toe: “Ze snijden in ons levensonderhoud door een rookverbod op te leggen. We verliezen sterk aan inkomen hierdoor.” Ook maakte Yağmurca duidelijk dat degenen die hadden ingestemd met het verbod dit zouden merken in stemmen. “We zullen niet op hen stemmen. Alleen omdat premier Erdoğan niet rookt, hebben ze het roken verboden. Als het mogelijk is, laten ze dan de tabaksfabrieken maar sluiten”.

Bron: Hürriyet Daily News & Economic Review,10 augustus 2009

Lees ook:Koffiehuishouder verwijdert dak na rookverbod
Lees ook:Kliklijnen ontstaan na rookverbod Turkije
Lees ook:Turkije straft Kuifje wegens roken
Lees ook:Vrouwen willen meer vrijheden voor het dragen van hoofddoek
Lees ook:Scherpe kritiek VN en Turkije op minarettenverbod

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>