Jaaroverzicht (2014) Turkije

Het was een vrij heftig jaar voor de Turken. Erdoğan werd de nieuwe president en 301 mensen kwamen om tijdens de mijnramp in Soma. Maar er gebeurde meer… het jaar in vogelvlucht.

Januari

* Toeristen die op vakantie willen naar Turkije moeten vanaf 10 april 2014 een e-visum via internet aanvragen. Veel Turkije-gangers, maar ook de reiswereld, lieten al snel blijken niet blij te zijn met het nieuwe visa beleid van Turkije, dit omdat het visum (via de Turkse website) alleen aan te vragen is met een creditcard.

* De Turkse premier Erdoğan was op bezoek in Brussel en werd daar onthaald als een filmster. Honderden Turken uit Nederland en België namen de oproep om Erdoğan ‘warm te onthalen’ zeer serieus en kwamen massaal naar zijn hotel in Brussel.

* De dienstplicht voor Nederlandse Turken blijft bestaan. Jongens die 18 jaar of ouder zijn, moeten nog steeds het Turkse leger in. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie had aan Turkije gevraagd om Nederlandse Turken vrijstelling te geven van de dienstplicht, maar helaas ging Turkije daar niet mee akkoord.

* De Turkse lira bereikt een dieptepunt. De waarde van de Turkse lira was al maanden erg zwak, maar op 27 januari werd een nieuw dieptepunt bereikt: 1 euro was gelijk aan 3,22 lira.

* De invoering van het e-visum, dat eigenlijk vanaf april 2014 in zou gaan en waar zoveel kritiek op was, werd uitgesteld tot november 2014.

Februari

* Lucas Waagmeester wordt de nieuwe Turkije correspondent voor de NOS en daarmee de opvolger van Bram Vermeulen.

* Een telefoongesprek tussen Erdoğan en zijn zoon Bilal was op Youtube uitgelekt. In het gesprek hoor je de twee praten over het wegmoffelen van een enorm geldbedrag – zo’n 30 miljoen euro - uit hun huis. Volgens Erdoğan was het gesprek in elkaar gezet.

* Erdoğan dreigde om Facebook en Youtube te gaan verbieden, omdat de sites ‘een gevaar’ voor het land zouden zijn.

Maart

* Turkish Airlines vliegt nu ook via Rotterdam The Hague Airport naar Turkije.

* Berkin Elvan, de 15-jarige Turkse jongen die vorig jaar juni een brood ging kopen en toen een traangaskogel tegen zijn hoofd kreeg, overleed na 269 dagen in coma te hebben gelegen. Berkin werd een symbool van de protesten. Duizenden mensen leefden mee met de familie van de jongen.

* Erdoğan liet de stekker uit Twitter trekken. Gelukkig hadden veel Turken al snel een ‘foefje’ gevonden om toch op Twitter te komen.

* Turkije moest een dag wachten voordat de klok een uur vooruit (zomertijd) gezet kon worden. Erdoğan dacht dat het ‘niet handig’ zou zijn om de klok vooruit te zetten op de dag van de (lokale) verkiezingen.

April

* Twitter kwam terug, net als Youtube.

Mei

* De Turks Nederlandse journaliste Füsun Erdoğan werd vrijgelaten uit de Turkse cel. Füsun had levenslang vanwege het ‘leiden van een linkse terreurorganisatie’. Zij had er al acht jaar cel op zitten.

* Turkije doet weer niet mee aan het Eurovisiesongfestival. De baas van de Turkse zender TRT is het niet eens met de huidige manier van punten geven. Een lange tijd had het publiek het voor het zeggen maar sinds 2010 telt de stem van de vakjury ook met 50 procent mee. Turkije kreeg juist altijd veel punten van de kijkers thuis (in het buitenland).

* Turkije is in rouw. 301 mensen zijn omgekomen tijdens een brand in een mijn in Soma in het westen van Turkije. Het is de grootste (mijn)ramp die ooit in Turkije heeft plaatsgevonden.

* Cabaretière en actrice Funda Müjde (52) begint aan de tocht van haar leven. De Turks Nederlandse Funda fietste op een speciale BerkelBike (handbike) van Amsterdam naar Istanbul.

Juni

* Goed nieuws voor Roman Kempka: de 48-jarige Belg die 6 weken lang vastzat in Antalya vanwege het ‘stelen’ van een archeologische steen werd vrijgesproken en kreeg geen boete.

* De Ramadan ging van start. Al een aantal jaar op rij valt de Ramadan midden in de zomer. Dat betekende ook dit jaar voor veel mensen extra moeilijke en lange dagen waarop je niet mocht eten, drinken en roken.

Juli

* De Turkse scheidsrechter Cüneyt Çakır (38) uit Istanbul floot de WK-wedstrijd tussen Nederland en Argentinië.

* Koningin Maxima was op uitnodiging van de Turkse president Gül voor een dagje naar Turkije gekomen. Zonder Willem Alexander. Maxima sprak met Gül in Ankara over de G20.

Augustus

* Erdoğan is de nieuwe president van Turkije. Hij won met 52% van de stemmen. Een ruime meerderheid.

September

* Turkije heeft een nieuw logo. Voortaan worden Turkse producten – van koelkasten tot koekjes – voorzien van het nieuwe logo. Bij een nieuw logo hoort natuurlijk ook een slogan: ‘Discover the Potential’.

Oktober

* De grote aardbeving bij de stad Van in het oosten van Turkije wordt herdacht. Drie jaar geleden kwamen daar tussen de vijfhonderd en duizend mensen om het leven.

* Opnieuw een ramp in een mijn, dit keer gaat het om een mijn in Ermenek in het zuiden van Turkije. Een aantal mijnwerkers zitten dagenlang vast in de mijn die vol liep met duizenden liters water.

* Turkije viert haar 91ste verjaardag (Cumhuriyet Bayramı). Turkije werd op 29 oktober – nu precies 91 jaar geleden – een republiek.

November

* De invoering van het e-visum wordt opnieuw uitgesteld. Het oude papieren visum (stickertje) is nog steeds op het vliegveld te koop.

* Feyenoord heeft een nieuwe sponsor: vliegmaatschappij Turkish Airlines.

* Paus Franciscus brengt voor het eerst een bezoek aan Turkije. De paus werd door president Erdoğan ontvangen in zijn nieuwe paleis.

December

* Goed nieuws voor Turkse jongens en mannen die geboren zijn voor 1 januari 1988. Zij krijgen de kans om hun militaire dienstplicht af te kopen. Voor 18.000 lira (6400 euro) maar liefst.

* Tientallen journalisten werden gearresteerd, waaronder de hoofdredacteur van de grote krant Zaman. President Erdoğan beschuldigd ze van ‘smerige praktijken’. Nederland en veel andere landen reageerden geschokt.

* Maar liefst 35 supporters van de harde kern (‘Çarşı’) van voetbalclub Beşiktaş lopen risico om een levenslange gevangenisstraf te krijgen. Ze worden ervan beschuldigd dat zij de Turkse regering omver wilden werpen tijdens de protesten van vorig jaar. De rechtszaak is uitgesteld tot begin april 2015.

* Twee Turks Nederlandse criminelen werden op de dag voor kerst geliquideerd in Istanbul. Het gaat om Ali Akgün en Vedat Şahin.

Lees ook:Nieuwe president Erdoğan legt de eed af..
Lees ook:Elke Turkse stad heet Erdoğan welkom met 101 kogels
Lees ook:Turkse premier Erdoğan zet Duitsland op z’n kop
Lees ook:Levenslang geëist tegen managers mijnramp Soma Turkije
Lees ook:Turkse lira bereikt dieptepunt, euro nu veel waard

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>