Turkse politie op z’n best: iedereen tegen de grond

Traangaswolken, arrestaties en agenten die op mensen insloegen, zo eindigde de vreedzame protestdag gisteren in de wijk Kadıköy in Istanbul. Duizenden mensen waren gisteren naar de Aziatische wijk gekomen om hun stem te laten horen tegen het gewelddadige optreden van de Turkse politie. Deze actie heeft weinig zin gehad, want aan het begin van de avond begonnen politieagenten in te slaan op mensen. De meest heftige foto’s zijn opgedoken op social media.

Luchtwolk van traangas

‘They try to kill us’ was één van de tweets die gisteravond voorbij kwam. En niks is gelogen, de politie ging als beesten tekeer. Er werden plastic kogels afgevuurd en er werd traangas ingezet. Er kwam zoveel traangas vrij zodat er een hele luchtwolk ontstond vol met gas. Mensen in andere wijken konden de vieze wolk boven Kadıköy zien hangen.

Ahmet Atakan

De geplande bijeenkomst van gisteren stond natuurlijk vooral in het teken van de jonge Turkse mannen die de afgelopen maanden om het leven zijn gekomen door politiegeweld. De naam van de onlangs overleden Ahmet Atakan werd constant geroepen. De naam van deze 22-jarige jongen is niet meer te missen. Zo staan er verschillende graffeti leuzen op gebouwen en huizen in adıköy gespoten met teksten als: ‘Ahmet leeft nog steeds’.

Er zijn tot nu toe 6 demonstranten tijdens de rellen omgekomen en 1 politieagent. Er zijn duizenden mensen gewond geraakt. Een 14-jarige jongen ligt sinds 90 dagen nog altijd in coma.

Foto: een leraar van middelbare leeftijd die eerst nog werd gefotografeerd met een bordje met daarop de tekst: ‘alles voor vrijheid en democratie’ lag een paar uur later gewond op de grond.

Lees ook:Opnieuw onrust in Istanbul: traangas en granaten
Lees ook:‘Symbool’ Berkin Elvan (15) na 269 dagen coma overleden
Lees ook:Twee doden tijdens protesten Turkije
Lees ook:Politie gaat los op demonstranten Gezi Park in Istanbul
Lees ook:Voetbalrivalen zij aan zij tegen gewelddadige Turkse politie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>