Opnieuw onrust in Istanbul: traangas en granaten

Al een aantal dagen op rij hangt er een grimmige sfeer in Istanbul. Mensen gaan de straat weer op en de Turkse politie zet zoals vanouds weer traangas in. Hoewel de afgelopen maanden de meeste demonstraties plaatsvonden in Taksim, lijkt nu de wijk Kadıköy – aan de Aziatische kant van de stad - het hart van demonstraties te zijn. Vanavond werden tientallen mensen zonder enige reden opgepakt door de politie.

Geen demonstratie wel arrestaties

Al vroeg in de avond stonden honderden bewapende agenten in groepen te wachten in de straten van Kadıköy. Het zag er naar uit dat er een demonstratie op gang zou komen, maar die bleef uit. Wel werden tientallen mensen opgepakt en werd aan iedereen die in de buurt van de agenten kwam naar hun ID gevraagd. Rond een uur of 23.00 klonk het protesterende geluid van het slaan op potten en pannen door de wijk. Deze ‘muzikale’ vorm van protest was afgelopen zomer een paar weken lang elke dag om klokslag 21.00 te horen.

22-jarige demonstrant omgekomen door granaat

Gisteren was het ook onrustig in Kadıköy. Veel mensen waren de straat op gegaan om te demonstreren. Er werden brandjes gesticht en barricades opgesteld om de politie tegen te houden. De politie vuurde traangas af. De traangasgranaten vlogen letterlijk in het rond. De 22-jarige demonstrant Ahmet Atakan die afgelopen maandag in Antakya overleed, werd ook geraakt door zo’n granaat. De granaat kwam op zijn hoofd terecht. De politie ontkent dit verhaal. Door de dood van deze jongen is het de afgelopen dagen weer onrustig in de stad.

Ik woon zelf ook in Kadıköy. Gisteravond vond ik een traangasgranaat op mijn balkon.

Lees ook:Rellen op Dag van de Arbeid in Istanbul
Lees ook:Turkse politie weer begonnen met traangas in Taksim
Lees ook:Journalist Gökhan Biçici (opnieuw) opgepakt door politie
Lees ook:Zes mannen beschuldigd van verkrachting Duitse tiener in Turkije
Lees ook:Turkse politie op z’n best: iedereen tegen de grond

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Opnieuw onrust in Istanbul: traangas en granaten

 1. Erik

  Vraagje. ik ga morgen voor 3 dagen naar istanbul. Is het veilig in de toeristische gebieden.

    /   Reply  / 
 2. Tosca de Jong Auteur

  Hoi Erik,

  Verblijf je in de wijk Sultanahmet? Daar is niks aan de hand. 100 procent veilig. In Taksim kan het wel wat onrustig zijn. Veel plezier in Istanbul!

    /   Reply  / 
 3. Karima Alkahia

  De protesten is niet de juiste oplossing tewijl de economie goed loopt en het volk heeft het goed en daarom moet je niemand haar of zijn rechten ontnemen en daarom elkaar in de waarden laten en elkaar repecteren en waarderen en de rechten van de vrouw en moeder moet het je gunnen en laat de vrouw haar dochtertjes kinderen opvoeden en verzorgen zoals het hoort en de kabinet leden van nederland laat elkaar in de waarde en gun elkaar de rechten zowel vrouw als man en man als vrouw en laat de vrouw moeder zijn en laat haar haar dochtertjes opvoeden en zoals het hoort want het is al moeilijk genoeg geweest en de oudere generatie laten waarderen zoals het hoort en ik ben wie ik ben en dat blijft en het is 2013 en nog steeds.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>