Van Sydney tot Los Angeles: overal stilstaande mensen

Het is prachtig om te zien; overal te wereld zijn laten mensen solidair met de Turkse bevolking. In de huiskamer, in de tuin, op straat, op pleinen, in parken en op het fietspad in Amsterdam, overal zie je mensen stilstaan. De stille protesteerders willen laten zien dat Turkije er niet alleen voor staat.

‘Standing Man’

Het begon allemaal met de Standing Man: De Turkse choreograaf Erdem Gündüz stond een paar dagen geleden rond 18.00 uur plotseling stil op het Taksimplein. Hij wilde laten zien dat je ook vredig en in stilte kunt demonstreren. Geen geweld, geen spanddoek of wat dan ook. Honderden mensen volgden hem die avond en gingen achter hem staan op het plein. Niemand zei een woord, ook niet tegen de pers.

Nog steeds staan er mensen stil op het Taksimplein, maar het is dus inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd stilstaand protest. Sommige stille protesteerders lezen een boek of een krant.

Op Facebook kom je heel veel foto’s tegen van stilstaande mensen in allerlei steden: Milaan, San Fransisco, Stockholm, Leeds, Rome, Toronto, Bordeaux, Munchen, Londen, Atlanta, Moskou, Sydney, Berlin, Zurich, Los Angeles, Brussel en ons eigen Amsterdam. Zie foto hieronder.

Lees ook:Zelfs in stilte protesteren mag niet meer in Turkije…
Lees ook:Overal in Turkije (en daar buiten) staan mensen stil
Lees ook:Turkije blokkeert Facebook, Twitter en YouTube
Lees ook:Nieuwe vorm van protest: ‘regenboogtrappen’
Lees ook:Turkse fotografe poseert overal naakt

1 Reacties // Reageer

One thought on “Van Sydney tot Los Angeles: overal stilstaande mensen

  1. Fianna Mulder

    De ‘standing man’ is wel een pionier op het gebied van stille demonstratie. Heel mooi om te zien dat zoveel mensen hem (durven te) volgen. Op grond waarvan is hij eigenlijk gearresteerd: verstoring van de openbare orde?
    Ik ben benieuwd hoe deze innovatieve vorm van protest zich verder gaat ontwikkelen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>