Zelfs in stilte protesteren mag niet meer in Turkije…

Erdem Gunduz, beter bekend als ‘duranadam’ (standing man) is het nieuwe symbool geworden van de protesten in Turkije. De Turkse man stond gisteren acht uur lang stil op het Taksimplein om aandacht te vragen voor de vreselijke gewelddadige acties van de Turkse politie. Hij begon gisteravond om 18.00 uur met zijn vredige protest en werd om 02.00 door de politie gearresteerd.

Trending topic op social media

Twitter en Facebook staan al de hele dag vol met tweets, foto’s en posts over de ‘Standing man’. Rond 18.00 uur kwam de man het plein op. Hij stond voor het Ataturk Cultureel Centrum en bleef uren voor zich uit staren. Hij had niks bij zich, geen vlag, geen spanddoek. Een prachtig voorbeeld van een vredig protest. Even later kwamen anderen bij de man staan. Ook zij deden in stilte mee aan de opmerkelijke actie. Tegen middernacht stonden er maar liefst 300 mensen op het plein.

Flesje water en koekjes

Helaas was het na acht uur stil gestaan te hebben voor Erdem en de rest van de stille demonstranten afgelopen. De man werd meegenomen door de Turkse politie. Agenten doorzochten zijn tas en vonden een paar koekjes en een flesje water. Onschuldiger kan het niet.

In het onderstaande filmpje kun je zien hoe vasthoudend Erdem is. De pers stelt hem vragen, maar hij zegt geen woord.

Lees ook:Overal in Turkije (en daar buiten) staan mensen stil
Lees ook:Van Sydney tot Los Angeles: overal stilstaande mensen
Lees ook:Vandaag 5 minuten stilte tegen geweld in Turkije
Lees ook:Waterkanon vol tegen Turkse journaliste in Ankara
Lees ook:Turkije wacht al 50 jaar op toetreding EU

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>