Turkse politie spaart niemand in ‘oorlogsgebied’ Taksim

Het gaat er steeds heftiger aan toe in en rondom het Taksimplein in Istanbul. De Turkse politie is nog steeds bezig met het afvuren van traangas. Honderden mensen hebben last van ademhalingsproblemen en hebben pijn in hun ogen. Ook toeristen, kinderen en ouderen zijn getroffen. Zelfs in de metro (die onder Taksimplein loopt) was traangas aanwezig. Mensen lopen rond met mondkapjes.

Een aantal demonstranten en nietsvermoedende toeristen zijn ernstig gewond geraakt en liggen in het ziekenhuis. Uit verschillende steden in Turkije als Izmir en Ankara wordt door Turken geroepen dat zij de demonstranten in Istanbul komen helpen. Social media staan vol met foto’s en protestleuzen.

Woede onder de Turken is groot

De demonstratie ging in eerste instantie over het vernietigen van het Gezi park. Nu lijkt het erop dat veel Turken hun boosheid en woede namens de overheid willen uiten. De AK Partij van premier Erdoğan is al jaren flink bezig Istanbul om te toveren tot een super metropool. Er wordt alleen nog maar gebouwd. Er staan abnormale grote projecten op de agenda. Zo wil Erdoğan een derde vliegveld (Istanbul heeft er al 2!) en er komt een derde brug. Door de bouw van deze brug gaat veel groen verloren. Zo’n 3000 bomen moeten gekapt gaan worden.

Taksimplein, het Central Park van Istanbul

En nu moet ook het Gezi park (bij Taksimplein) wijken. Het ’Turkse central park’ – zoals de Turken het noemen - moet plaats gaan maken voor een shoppingmall. In de stad zie je niks anders als dit soort megacomplexen met bioscopen, winkels, restaurants, supermarkten e.d. Eeuwig zonde van dit stukje groen.

Zie hier hoe een man letterlijk neergeknald wordt door een waterkanon van de politie:

Lees ook:Politie gaat los op demonstranten Gezi Park in Istanbul
Lees ook:Taksim in Istanbul opnieuw vol traangas en duizenden demonstranten
Lees ook:Vreselijke nacht in Istanbul
Lees ook:Istanbul bouwt aan derde grote brug
Lees ook:Taksim en Gezi Park keihard ‘schoongeveegd’ door Turkse politie

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Turkse politie spaart niemand in ‘oorlogsgebied’ Taksim

 1. Reis

  Hoe kan je Gezi parki met Central Park vergelijken? Central Park is miljoen keer groter. Zelfs Sarphatiepark in Amsterdam is 3 keer groter dan Gezi Park. Het is amper een park te noemen. Je hebt 20 bomen en binnen enkele seconden ben je al van de ene kant naar het andere kant uitgewandeld.

  Als het nou om Gulhane, Bayrampasa, Yildiz, Ozgurluk parki ging, had ik het wel kunnen begrijpen.

    /   Reply  / 
  1. frank rikbek

   Daarom is het nodig om iemand neer te kogelen met een waterkanon? Op z’n zachtst gezegd een overdreven reactie. Zo drijf je mensen tot extremisme.

     /   Reply  / 
 2. frank rikbek

  Ik krijg geen filmpje te zien?

    /   Reply  / 
 3. Tosca de Jong Auteur

  Het filmpje doet het weer. Bedankt voor het melden Frank Rikbek.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>