Politie gaat los op demonstranten Gezi Park in Istanbul

Alsof er al niet genoeg gebouwd wordt in Istanbul, dat denken de duizenden Turkse demonstranten die de afgelopen dagen hun woede geuit hebben over de vernietiging van het Gezi Park bij het Taksimplein. Het kleine parkje en de oude bomen die er staan moeten gaan wijken voor een groot winkelcentrum. Daar zijn er in Istanbul al 90 van. En dat is meer dan in New York of Tokio.

Turkse politie zet traangas en waterbommen in

Afgelopen dinsdag begonnen de eerste werkzaamheden in het Gezi Park. Oude bomen werden omgezaagd. Een groep demonstranten besloot hierna het park te bezetten en verbleven er in een tentenkampje. Gisteren waren er in en rondom het park duizenden mensen op de been om te demonstreren. Dit liep voor velen slecht af: de politie gebruikte traangas om de demonstranten weg te jagen. Een aantal mensen raakten gewond toen de agenten in het wildeweg met traangas begonnen te spuiten en met waterbommen gooiden.

Ook vanochtend was het weer raak en werd er traangas ingezet.

Nog meer winkelcentrums in Istanbul?

Het beroemde en toeristische Taksimplein wordt heringericht. Er komen verkeerstunnels, zodat het verkeer minder chaotisch wordt en wandelaars meer de ruimte krijgen. Een prima plan. Maar om een park (Istanbul heeft al zo weinig groen) naar de knoppen te helpen voor een winkelcentrum, is onbegrijpelijk. Zeker niet vreemd dus, dat duizenden mensen zijn gaan demonstreren. Istanbul staat vol met winkelcentra en grote Amerikaanse malls. Dit nieuwe winkelcentrum (wat er volgens premier Erdogan ook zeker gaat komen ondanks de protesten) heeft Istanbul echt niet nodig.

De vreselijke acties van de Turkse politie tegen de demonstranten is inmiddels wereldnieuws geworden:

 

Lees ook:Taksim in Istanbul opnieuw vol traangas en duizenden demonstranten
Lees ook:Turkse demonstranten pakken massaal de boot naar Taksim
Lees ook:Turkse politie spaart niemand in ‘oorlogsgebied’ Taksim
Lees ook:Twee doden tijdens protesten Turkije
Lees ook:Taksim en Gezi Park keihard ‘schoongeveegd’ door Turkse politie

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Politie gaat los op demonstranten Gezi Park in Istanbul

 1. Anti Erdogan

  Regering moet zo snel mogenlijk ontslag nemen, Het turkse volk zat als vol, En nu zijn ze over het grens gegaan, Van oost naar west van Noord naar zuid Geheel turkije protesteerd nu, Er zijn miljoenen mensen die schreeuwen erdogan om zijn ontslag te nemen! Erdogan blijf van onze bomen af!

    /   Reply  / 
 2. hanko panko

  Erdogan is een slimme baas. heeft de laatste jaren de ouwe legertop vervangen door zijn stromannen, kritische journalisten vast gezet. Volgende week wordt de situatie genormaliseerd en zal de politie geen domme dingen meer doen die de zaak verder escaleren. Mogelijk zal een aantal bestuurders de schuld op zich nemen voor het onhandige optreden. Het zou me niet verbazen als de burgemeester van Istanbul en of de minister van Binnenlandse zake meer tijd aan hun gezin gaan besteden…

    /   Reply  / 
 3. ANTI TURKSE REGERING!!!

  Dat ze het bier afschaffen in Istanbul is onbegrijpelijk, dat ze de parken laten wijken voor nutteloze winkelcentra (ze zien er allemaal hetzelfde uit die Centra!) is gewoon onmenselijk!!! Mensen hebben zuurstof nodig, een historisch park moet gerespecteerd worden!

    /   Reply  / 
 4. Ceren Arkaz

  Dit is toch niet normaal. Wat hun standpunten ook zijn, in een democratische samenleving hebben mensen het recht op protesteren. Dat kan niemand van ze afnemen.Er zijn al zoveel besluiten genomen buiten de wil van de burgers om, maar niemand heeft toen iets van zichzelf laten horen, hierdoor probeerde Erdogan onder een Democratische naam de dictator uit te hangen. Jammer tayyip, dacht het even niet ! Mensen zijn het zat. Wij zijn het zat.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>