Istanbul bouwt aan derde grote brug

Istanbul heeft al twee grote bruggen die de Europese en de Aziatische kant van de stad met elkaar verbinden, toch komt er nu ook een derde brug bij. Vandaag werd de eerste steen voor deze brug gelegd. De Yavuz Sultan Selim-brug, zoals hij gaat heten, wordt maar liefst 1,3 kilometer lang.

Kilometers lang

Er wordt als een gek gebouwd in Istanbul. Laatst was er in het nieuws dat er een derde vliegveld bij gaat komen. Nu eerst een derde brug. De nieuwe brug gaat stukken langer worden dan de andere twee. Als je de bijbehorende snelweg, die door Istanbul en Kocaeli en Sakarya zal gaan lopen, meetelt wordt hij maar liefst 260 kilometer lang.

De brug komt een behoorlijk eind van de twee andere bruggen te liggen. Helemaal in het noorden van Istanbul. Hij zal Garipçe (in het westen) en Poyrazköy met elkaar verbinden. Door de bouw zal er veel groen verloren gaan. De weinige stukjes natuur die er al zijn in de stad moeten wijken voor de brug.

Eer aan Sultan

Vandaag werd ook de naam van de brug bekend gemaakt. De Yavuz Sultan Selim-brug is vernoemd naar de gelijknamige sultan uit het Ottomaanse Rijk. Hij veroverde de Arabische wereld, waaronder Mekka en was sultan van 1512 tot 1520. In dat laatste jaar overleed hij, terwijl hij een militaire expeditie tegen Rodos aan het voorbereiden was, aan miltvuur. Zijn zoon Süleyman I volgde hem op.

De brug moet af zijn in 2015.

Animatiefilmpje:

Lees ook:Derde brug voor Istanbul
Lees ook:Nieuwe brug Canakkale
Lees ook:Plannen voor derde brug over Bosporus naar volgende fase
Lees ook:Vuurwerkshow aan de Bosporus
Lees ook:Man wil van Bosporusbrug in Istanbul springen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>