Proces ‘Dönermoorden’ in Duitsland begonnen

Het proces tegen vijf Duitse neonazi’s die worden beschuldigd van het vermoorden van o.a acht Turken is vanochtend in München begonnen. Het gaat om de zogenaamde ‘Dönermoorden’.

De 38-jarige Duitse vrouw Beate Zschäpe (zie foto) van de ‘Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU)’ wordt met haar vier helpers beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden. De slachtoffers zijn acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente. De moorden vonden in Duitsland plaats tussen 2000 en 2006.

Döner Kebab

Veel van de slachtoffers waren ondernemers en eigenaar van een Turks restaurant of eetgelegenheid, hierdoor kregen de moorden de naam ‘Dönermoorden’. De Turkse bevolking in Duitsland was woendend dat de Duitse media over ‘Dönermoorden’ sprak. Het woord ‘Döner’ zou doen overkomen alsof Turken niet meer waren dan kebabverkopers. In Duitsland wordt nu gesproken over de NSU-moorden. Er zaten tussen de slachtoffers ook ondernemers tussen die een groentewinkel en een bloemenstal hadden.

Eerder was er wekenlang commotie over het feit dat Turkse media geen plaats zou krijgen op de publieke tribune tijdens het proces. Toch zijn er vier Turkse journalisten naar Duitsland gekomen die het mogen volgen.

Proces onderbroken

Het proces werd vandaag onderbroken omdat de advocaten van Zschäpe geklaagd hadden dat de voorzitter van de rechtbank Götzl vooringenomen is tegenover Zschäpe en ongeschikt zou zijn voor dit proces.

Bron NOS – Nu.nl

Lees ook:Turkse premier Erdoğan zet Duitsland op z’n kop
Lees ook:Duitse deelstaatminister beschuldigt Turkije van inmenging
Lees ook:Vijf Duitse journalisten opgepakt in Turkije
Lees ook:Aantal Turks-Nederlandse ondernemers groeit
Lees ook:Forse toename aantal Turkse ondernemers

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>