Rellen op Dag van de Arbeid in Istanbul

De Dag van de Arbeid is vaak een beladen dag in Turkije. Demonstranten en politieke partijen pakken deze dag aan om de straat op te gaan voor betere werkomstandigheden, een hoger salaris en meer werk. Helaas komt het vaak uit op rellen met de politie.

Agenten gewond, één agent in coma

Sinds 2010 mag er op de Dag van de Arbeid weer gedemonstreerd worden op het Taksimplein in Istanbul, maar omdat er op dit moment werkzaamheden plaatsvinden op het plein (het Taksimplein wordt binnenkort beter bereikbaar voor voetgangers) mocht de demonstratie vandaag niet doorgaan van de politie vanwege de ‘veiligheid’. Turkse demonstranten reageerden hier woedend op en reageerden dit af op de politie. Er werd traangas ingezet en demonstranten gooiden stenen naar de politie. Meer dan 20 agenten raakten gewond, één van hen ligt nu in coma in het ziekenhuis.

Tientallen doden in 1977

In 1977 ging het flink mis tijdens de Dag van de Arbeid in Istanbul. Maar liefst 34 mensen kwamen toen om het leven tijdens een grote demonstratie op het bekende Taksimplein. Vanuit het niets werd er vanaf daken en vanuit ramen op mensen geschoten. Nog steeds weet niemand wie verantwoordelijk was voor deze slachtpartij.

Na deze vreselijke dag werd het door de Turkse overheid verboden om te demonstreren op het Taksimplein. In 2010, 33 jaar later, werd 1 mei in Turkije weer als officiële feestdag erkend en mochten mensen weer demonstreren op het plein. Duizenden mensen kwamen toen af op de demonstraties.

Lees ook:Politiegeweld in Turkije is nog (lang) niet voorbij
Lees ook:Turkse politie weer begonnen met traangas in Taksim
Lees ook:Politie gaat los op demonstranten Gezi Park in Istanbul
Lees ook:Taksim en Gezi Park keihard ‘schoongeveegd’ door Turkse politie
Lees ook:Vreselijke nacht in Istanbul

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>