Erdogan wil dat Yunus teruggaat naar biologische moeder

Premier Erdogan zou graag willen dat Yunus wordt teruggeplaats bij zijn biologische moeder. Helaas gaat deze ‘droom’ niet door. Mark Rutte heeft aangegeven zich niet te gaan bemoeien met de kwestie rondom de 9-jarige Yunus.

De Turkse Erdogan – die vandaag in Nederland is – vroeg aan Mark Rutte of hij samen met andere ministers en Jeugdzorg naar een oplossing wil zoeken zodat het Turkse jongetje Yunus terug kan keren naar zijn biologische moeder. Rutte is daarmee niet akkoord gegaan.

Rutte legde aan de Turkse premier uit dat er in Nederland altijd naar het belang van het kind gekeken wordt: ,,Natuurlijk wordt er gekeken naar de culturele achtergrond van een kind, maar vooralsnog zijn er te weinig Islamitische pleeggezinnen in Nederland. Daar zouden er meer van moeten komen.’’

Turkije niet bekend met pleegezinnen

Er is veel verontwaardiging onder Turken (zowel in Turkije als in Nederland) over de plaatsing van het Turkse kind bij lesbische moeders. Waarom is dit eigenlijk? Oud politicus en Turkije-kenner Joost Lagendijk vertelde deze week aan de NOS zijn kijk op de zaak en gaf een aantal antwoorden op deze vraag waar ik mij goed in kan vinden. Waaronder:

Turken begrijpen niet dat de staat het recht heeft om kinderen bij hun ouders weg te halen. Als er in Turkije problemen zijn in een gezin met kinderen, dan lost de familie dat op en niet de overheid.

Dit klopt inderdaad. Het viel mij (voordat de hele kwestie over Yunus in het nieuws kwam) al op: het adopteren van kinderen of het plaatsen van kinderen in pleeggezinnen zie je in Turkije nauwelijks. Dit heeft te maken met de sterke familie-cultuur in Turkije. Als een moeder problemen heeft met het opvoeden van haar kind, dan gaat het kind naar een familielid. En omdat de meeste Turkse families behoorlijk groot zijn, is er altijd wel een oma, zus of tante die voor een kind kan zorgen.

Bemoei je niet met mijn kind

Als je in Turkije bijvoorbeeld een kind van een ander aanspreekt op zijn of haar gedrag kunnen de ouders vreselijk boos worden. Ik zag een keer een jongetje naar een kat trappen. Toen ik hem daarop aansprak, werd zijn vader kwaad op mij.

Lees ook:Lesbische pleegouders Yunus (9) duiken onder
Lees ook:Turkse premier Erdoğan aangekomen in Nederland
Lees ook:Erdoğan krijgt oranjeshirt van Kuyt
Lees ook:Erdoğan komt bezoek brengen aan Nederland
Lees ook:Jongens Turkije verkrachten en vermoorden peuter

1 Reacties // Reageer

One thought on “Erdogan wil dat Yunus teruggaat naar biologische moeder

  1. wer

    Die Erdogan schreeuw moord en brand als ook maar iemand iets over Turkije zegt. Direct komt er een persconferentie van hem waarin hij duidelijk maakt dat niemand zich met Binnenlandse aangelegenheden in Turkije dient te bemoeien. Maar zelf bemoeit hij zich met binnenlandse aangelegenheden in andere landen. En als daar wat van gezegd wordt dan zijn we allemaal zionisten en anti-islam mensen.
    Wordt tijd dat die AKP extremisten eens verdwijnen daar!!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>