Turkije doet niet mee aan oneerlijk Eurovisie Songfestival

Wat Nederland en vele andere landen allang hadden moeten doen, doet Turkije nu wel: zij doen niet mee aan het Eurovisie Songfestival. Ook wordt het vanavond niet op tv uitgezonden. De Turkse staatszender TRT besloot vorig jaar om niet deel te nemen aan het festival. Volgens de Turken is het een oneerlijke wedstrijd.

Stemsysteem is oneerlijk

Er zijn voor de Turken twee redenen om volgend jaar in Zweden niet mee te willen doen. De eerste is het stemsysteem. Turkije is het er niet mee eens dat een jury tegenwoordig voor 50 procent mee kan bepalen welk land de winnaar wordt en willen een volledige televoting (door het publiek dus). Tussen 2003-2010 hadden de kijkers het nog voor het zeggen. Juist in die periode kreeg Turkije veel punten.

5 landen rechtstreeks in finale

Ook is de Turkse omroep het er niet mee eens dat de vijf ‘grote’ landen Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië rechtsreeks in de finale staan, zonder eerst deel te nemen aan de halve finales. Opvallend is dat deze landen geen succesvolle ‘Eurovisie landen’ zijn als Zweden en Ierland. Turkije heeft hiermee zeker een punt. Ook in 1976, 1977, 1979 en 1994 besloot Turkije om diverse redenen niet deel te nemen aan de wedstrijd. Ook Polen, Portugal en Slowakije doen dit jaar niet mee.

Turkije heeft tot nu toe één keer het Eurovisie Songfestival gewonnen. In 2003 won Sertab Erener met het liedje ‘Everyway that i can’ in Riga/Letland. Zie video hieronder:

Lees ook:Turkije tweede op Eurovisie Songfestival
Lees ook:Tarkan volgend jaar naar Songfestival
Lees ook:Turkije doet weer niet mee aan Eurovisiesongfestival
Lees ook:Hadise brengt nieuwe single uit in Turkije
Lees ook:Zou Nederland dan toch kans maken?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>