Turkije wil Nederlandse Patriot-raketten

Turkije heeft zijn NAVO-bondgenoten verzocht om het Nederlandse luchtverdedigingssysteem Patriot in te zetten als bescherming tegen aanvallen uit Syrië.

De NAVO gaat zich over het verzoek buigen. De verwachting is dat de NAVO-ambassadeurs in Brussel daar vandaag al mee beginnen. Volgende week gaat een team naar Turkije om te kijken waar de Patriots gestationeerd zouden kunnen worden. De inzet van het systeem verbetert de capaciteit van Turkije om zijn bevolking en grondgebied te beschermen.

Gaat Nederland Turkije helpen tegen Syrië?

Nederland en Turkije zijn beiden lid van de NAVO. Als een van de NAVO-bondgenoten aangevallen wordt, wordt dat gezien als een aanval op alle leden van de NAVO en mag hulp worden geboden

Het Nederlands kabinet beraadt zich inmiddels over het verzoek van Turkije. Als het kabinet instemt met het verzoek, is het de derde keer dat Nederlandse Patriots worden ingezet in Turkije. Eerder gebeurde dat in 1991 en 2003. De meeste partijen staan niet afwijzend tegenover het sturen van Patriots. Het moet dan wel voor strikt defensief gebruik zijn en niet dienen om een no-fly-zone in Syrië te creëren van waaruit rebellen kunnen opereren. De PVV is tegen het plan.

Patriot

De naam Patriot is samengesteld uit de beginletters van de woorden ‘Phased Array Tracking to Intercept On Target’. Dat betekent het volgen en onderscheppen van een doel met elektronisch gestuurde radarbundel. Het Patriot-systeem is zodanig ontworpen dat het zonder menselijke inbreng werkt. Zowel het volgen van doelen, het onderscheiden van vriend en vijand, als het berekenen en leiden van onderschepping kan 100 procent automatisch worden uitgevoerd.

Lees ook:Nederlandse Patriot-raketten naar Turkije
Lees ook:Sinterklaas bezoekt Nederlandse militairen in Turkije
Lees ook:Iran vindt Patriot-raket een slecht plan
Lees ook:Duitsland zegt ja tegen Patriots
Lees ook:Ook Nederlandse Patriots naar Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>