Aardbeving in Van Turkije, vandaag 3 jaar geleden

Het is vandaag precies drie jaar geleden toen er een grote aardbeving plaatsvond bij de stad Van in het oosten van Turkije. Er kwamen toen tussen de vijfhonderd en duizend mensen om. 35 kilometer ten noordoosten.

De aardbeving had een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Twee weken na de aardbeving werden meer dan 1400 naschokken gemeten, waarvan sommige met 6,5 op de schaal van Richter. De aardbeving werd ook gevoeld in buurlanden als Georgië, Iran en Armenië.

Opbouw van Van na de aardbeving

Naast veel doden en gewonden, was er ook veel materiële schade. Het kostte Turkije naar schatting zo’n 255 miljard dollar om het getroffen gebied weer op te bouwen.

Aardbevingen in Turkije

Aardbevingen komen regelmatig voor in Turkije. De grootste (en degene met het hoogst aantal dodelijke slachtoffers) was die in Izmit.

Volgens veel deskundigen staat Istanbul ieder moment een grote aardbeving te verwachten. Op Istanbul.blog.nl hield ik onlangs een interview met een Vlaamse aardbevingsdeskundige over dit onderwerp. “Die aardbeving komt er, de vraag is alleen: wanneer?”

Lees ook:Aardbeving Izmit vandaag precies 15 jaar geleden
Lees ook:Aardbeving Oost-Turkijë: zeker 57 doden, ongeveer 100 gewonden
Lees ook:Aardbeving (6.2) in Turkije
Lees ook:Nieuwe ramp Turkije: twee aardbevingen Konya
Lees ook:Aardbeving voelbaar in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>