Dierenactivisten vinden ‘kamelenworstelen’ een misdaad

Kamelen die met elkaar moeten worstelen. Het klinkt erg zielig en heftig. Volgens verschillende Turkse dierenactivisten zijn de festivals voor kamelenworstelen een grote misdaad tegen de dieren.

Kamelenworstelen komt vooral veel voor aan de Egeïsche kust van Turkije. Er worden regelmatig dit soort festvials georganiseerd. Deze week was er bijvoorbeeld een festival in de provincie Aydın. De negende editie van het Bozdoğan Camel Wrestling Festival werd georganiseerd door de gemeente. Maar liefst 130 kamelen werden opgetrommeld voor het festival.

De kameel is een waardevol dier

Dierenactiviste Ege Sakin uit Istanbul vindt dat het worstelen in strijd is met de dierenbeschermingswet. Ze vindt het een grote misdaad tegen de beesten. Volgens Sakin worden de kamelen wel eens geslagen tijdens een festival, zodat ze agressiever worden tegenover hun tegenstander. Ook vertelt zij dat kamelen belangrijke dieren zijn in de Islam. Zo is er in de Koran te lezen dat de profeet Mohammed erg lief was voor de dieren. Kamelen waren vroeger zeer belangrijk voor het vervoer van mensen en spullen.

Mijn ervaring

Ik ben ook wel eens naar kamelenworstelen wezen kijken. Ik werd een aantal jaar geleden door iemand uitgenodigd om mee te gaan naar een festival in Selçuk, in de buurt van Imzir. Toen ik hoorde dat de kamelen met elkaar moesten worstelen dacht ik gelijk aan slaan en bloed. Om eerlijk te zijn heb ik tijdens het festival niemand een kameel zien slaan. De kamelen (vaak wordt er uit iedere stad, plaats of dorp een kameel naar het festival gebracht) drukken elkaars koppen tegen elkaar aan, maar bijten elkaar niet. Als er wel gebeten werd, trokken omstanders de kamelen uit elkaar. Gelukkig geen stokslagen. Wel hebben de kamelen hebben wel een muilkorf om en zitten vast aan een touw. Erg sneu om te zien.

Ik begrijp de dierenactivisten erg goed. Kamelen (en wat voor dieren dan ook) moeten niet worden gebruikt voor dit soort festivals en voor plezier van mensen. Laat de beesten lekker met rust.

Wat vind jij van kamelenworstelen? Deel het hier.

(ps: reacties met gescheld worden gelijk verwijderd)

 

Lees ook:Vreselijke omstandigheden in Turkse dolfinaria aangeklaagd
Lees ook:Olie worstelende Turken
Lees ook:Turks filmfestival in Amsterdam
Lees ook:Hulp voor (gewonde) dieren in oosten van Turkije
Lees ook:Vredesfestival in Çeşme bindt Turkije en Griekenland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>