Zwarte Zee gebied: gelukkig nog onontdekt

Beton- en gastvrij

Turkije is de laatste jaren steeds populairder geworden als vakantieland en niet alleen dankzij de goedkope aanbiedingen. Turkije is mooi, de mensen zijn vriendelijk en gastvrij en ook ontdekken toeristen dat de Turkse keuken geen buikkrampen veroorzaakt, zoals soms wel wordt gesuggereerd, maar de smaakpapillen juist aangenaam prikkelt. Jammer alleen dat veel Nederlanders blijven plakken in de toeristische plaatsen aan de Middellandse en Egeïsche Zee. Anderzijds juist goed, want zo blijven bepaalde gebieden ‘betonvrij’. Gelukkig houdt niet iedereen van afwisseling en willen veel mensen vooral zongarantie. Veilig genoeg dus om het gebied rondom de Zwarte Zee eens te promoten!

Turkije’s groene deel

Turkije is zo groot, dat veel streken nauwelijks bekend zijn bij toeristen. Dit geldt ook voor het gebied rond de Zwarte Zee, dat nog niet echt ontdekt is door het internationale toerisme. Veel toeristen uit het buitenland komen nog niet naar de streek rond de Zwarte Zee. Het zijn vooral de Turken zelf, die hier hun vakantie doorbrengen. De Zwarte Zee is natuurlijk niet zwart. Wel vind je er stranden met zwart zand of kiezelstenen, maar ook kom je af en toe een stukje strand met mooi wit zand tegen. De meeste hotels zijn er erg eenvoudig en soms is het nodig om in een pension te overnachten. Het leven is hier puur en omdat de bewoners hier blij zijn met de belangstelling voor het groene deel van Turkije met bergen, heuvels en bossen, word je gastvrij door de bevolking ontvangen.

Regen regen

Toch moet je niet in de eerste plaats naar dit gebied gaan om er van een zonnige strandvakantie te genieten. Daarvoor regent het hier teveel en wel zo’n 150 dagen per jaar. Dit is hèt groene deel van Turkije en eigenlijk is dat geen wonder met zoveel neerslag elk jaar. Daarom is het landschap hier lang niet zo droog en dor als in het zuiden en heb je soms het idee in een stukje Duitsland, België of Luxemburg te zijn: Schitterende bloemen en planten en fraaie meertjes met diepblauw water en daar omheen wandelpaden langs watervalletjes. Er zijn ook ideale plekken om te picknicken in het bos en je mag er vlees grillen op een vuurtje van houtskool. De natuur is hier prachtig en sommige stukken heeft men zelfs tot Nationaal Park uitgeroepen, zoals bijvoorbeeld het natuurgebied Yedigöller.

Luxebeestjes wegblijven

In dit deel van Turkije met weinig toeristen zul je je iets meer moeten aanpassen. Even niet denken aan de luxe die je gewend bent en je bijvoorbeeld niet ergeren als in een eenvoudig hotel de douche even weigert of bij het ontbijt wat oud brood geserveerd wordt. Of bijvoorbeeld niet boos worden als een vrouw met een ezeltje de weg een tijdje verspert of een tractor die mensen op een aanhangwagen van de ene plaats naar de andere vervoerd. Het openbaar vervoer is hier wat minder goed geregeld. Gelukkig wordt in deze streek niet doorlopend getoeterd door ongeduldige automobilisten.

Hoe kom je er?

Het Zwarte Zee gebied is natuurlijk wat moeilijker te bereiken dan bijvoorbeeld de Turkse Rivièra, waarvoor je bijna wordt doodgegooid met aanbiedingen. De meeste Nederlanders zullen met het vliegtuig naar Turkije gaan. In dat geval kun je bijvoorbeeld landen in Istanbul of Ankara om van daaruit verder te reizen per auto (met goede schokdempers), bus of binnenlandse vlucht naar Samsun-Carsamba Airport of Trabzon Airport. Rechtstreeks boeken naar deze kleinere luchthavens kan natuurlijk ook, maar met enige creativiteit ben je waarschijnlijk goedkoper uit. Vliegmaatschappijen als Corendon bieden namelijk vaak tickets aan naar de grotere luchthavens tegen spotprijzen (10 euro is geen uitzondering). Voor hotels kun je bijvoorbeeld kijken op Booking.com of Orangesmile.com.

Bron: De Telegraaf (Harry Muller)

Lees ook:Eerste sneeuwval dit jaar Zwarte Zee gebied
Lees ook:Een buikdansende taxichauffeur uit Istanbul
Lees ook:Egypte in een dal, Turkije alleen maar populairder
Lees ook:Toerisme ontdekt
Lees ook:Wat maakt Istanbul zo populair?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Zwarte Zee gebied: gelukkig nog onontdekt

  1. romeo

    Dit soort gebieden in Turkije zouden nu en in de toekomst gevrijwaard moeten zijn en blijven van massatoerisme. Deze gebieden bezitten mooie natuur en het zou echt een zonde zijn als er heel veel mensen naar toe zouden komen. Het gevolg zou zijn dat deze gebieden er later heel anders zou kunnen uitzien, dus niet ‘betonvrij’. Deze gebieden mogen zeker wel gezien worden, maar laten we hopen dat deze gebieden onveranderd blijven in de toekomst.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>