Kritiek uit Rotterdam op ‘schoolreisje’ naar Gaziantep

Er is in de Rotterdamse politiek veel kritiek ontstaan over een ‘schoolreisje’ van vier jongeren uit Rotterdam naar Turkije. De vier leerlingen van een wijkschool uit de wijk Feijenoord pakken vandaag het vliegtuig naar Gaziantep in het oosten van Turkije om daar ‘een andere cultuur te leren kennen en hun horizon te verbreden’. Ze verblijven daar tot 20 april. De reis is een onderdeel van een internationaal uitwisselingsprogramma en wordt door Brussel betaald. Het thema van de trip is Kinderarbeid

Volgens docente Zoë Cochia is de reis ‘een prachtige kans voor deze jongeren’. Rotterdamse politici snappen niet waarom ‘het verbreden van de horizon’ in Turkije moet gebeuren aangezien er in Rotterdam 180 verschillende culturen bij elkaar leven.

Het reisje wordt voor het grootste deel betaald door de Europese Commissie. De reiskosten komen volgens Cochia neer op 3200 euro, waarvan de wijkschool ‘tussen 600 en 700 euro’ betaalt. Het verblijf, eten en drinken worden door Brussel bekostigd. Raadslid Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam noemt de reis ‘echt idioot’.

De Rotterdamse politici doen net alsof de jongeren dagen lang aan het strand gaan liggen en tot diep in de nacht uit zullen gaan. Ten eerst is er geen strand in Gaziantep en ten tweede is Gaziantep nou niet bepaald een ‘typische Turkse vakantiebestemming’. Het is een grote, drukke en met name voor jongeren een vrij saaie stad waar 3 miljoen mensen wonen. En die 3200 euro valt toch ook wel mee? Politici maken een bedrag als dit op in een avondje ‘vergaderen’. De Wijkscholen zijn er voor Rotterdamse jongeren van 16 tot 23 jaar zonder startkwalificatie, baan of opleiding, die weer aan de slag willen op het mbo.

 

 

Wat vind jij? Gaat deze ‘schoolreis’ te ver?

 

Lees ook:Poepon vertrekt mogelijk naar Turkije
Lees ook:Extra blauw tijdens Suikerfeest
Lees ook:Turkse jongeren gaan week hard werken in Kosovo
Lees ook:Erdogan krijgt warm onthaal in Brussel
Lees ook:Nationale Hoofddoekjesdag valt in het water

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Kritiek uit Rotterdam op ‘schoolreisje’ naar Gaziantep

 1. jos van veen

  Samenwonenden culturen in 1 stad als minderheidsgroep en dan nog afzonderlijk opgestapeld /want je kunt de verschillende culturen echt niet vermengen..een Turk is geen Chinees is geen Japanner, is geen Toeareg is geen Roma is geen Fransman/
  kun je niet als een authentieke cultuur beschouwen.
  Daar is aan gerommeld, zogezegd.

  Als de EU nu eens ook nog aan een gemeenschappelijke taal gaat werken ..Euriaans of zo , dan komen we in ene betere richting..laat die economieen maar even zitten..begin bij de mensen zelf en dat is dan precies de constructiefout op dit moment..
  Nu is het een mensvreemd neoiberaal idee waar 85% toch niet aan kan beantwoorden..

  En confrontatie met een compleet andere cultuur waar jij als bezoeker de absolute minderheid bent is van andere orde..dan wordt er ook aan jou gerommeld als je daar langer verblijft.
  Dus ik vind het een hele goeie zaak..maar wellicht veel tekort om er echt van te leren..maar beter wat dan niks..

    /   Reply  / 
 2. Thorgard

  Goh…. als minimumloner wens ik al 7 jaar dat ik eens een week met mijn dochtertje in een tentje (zonder luxe) op vakantie zou kunnen gaan.. al was het maar hier in Nederland (waar ze wel een kinderanimatie hebben, dat vind mijn dochtertje prachtig en het is goed voor haar ontwikkeling)… Zou Brussel daar ook wat geld voor vrij kunnen maken?

    /   Reply  / 
 3. arosa

  FOTOTENTOONSTELLING “HE IS JUST A CHILD”

  Datum: 1 juni 2014 vanaf 14.00 uur
  Locatie: Pretorialaan 4B, 3072 EM Rotterdam

  U bent van harte welkom vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur op de opening van de tentoonstelling “HE IS JUST A CHILD”

  Een fototentoonstelling over KINDERARBEID die plaats vindt in 81 provincies in Turkije en 4 andere landen in Europa: Nederland, Roemenië, Poland en Slovakije i.k.v. de Internationale Kinderdag.

  Zie ook
  http://www.yinfo.org.tr/yinfonun-o-daha-cocuk-kampanyasinin-ilk-sergisi-hollandada/

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>