Mevlana Museum Konya ondergaat grootste renovatie ooit

Het Mevlana Museum in het Anatolische Konya, Turkije’s derde meest bezochte museum na het Topkapı Paleis en de Hagia Sophia in Istanbul, ondergaat momenteel de grootste renovatie ooit.

Het museum, ook wel bekend onder de naam het Groene Praalgraf of de Groene Dom, is de originele schouwburgplaats van de Mevlevi, de draaiende derwisjen, een mystiek soefisch broederschap binnen de Islam. Het museum bergt ook het graf en de tempel van de Mevlana, of Jalaluddin Rumi, stichter van de Soefi orde. De restauratie-
werkzaamheden zijn drie maanden geleden begonnen.

Inmiddels is de restauratie van de minaret afgerond. Momenteel worden de cellen van de derwisjen gerestaureerd tot de originele staat uit de 16e eeuw. Deskundigen zullen ook oude tegels vervangen met nieuwe en beschadigde tegels renoveren in het binnenste gedeelte van de dom, de Kubbe-i Hadra, of de Groene Dom, het symbool van het historische monument. De verlichting en de tuin van het museum worden ook gerenoveerd.

Yusuf Benli, de directeur van het museum, zei dat de restauratiewerkzaamheden naar verwachting twee jaar zouden duren. “Gewoonlijk zijn museums overal ter wereld gesloten tijdens restauratiewerkzaamheden, maar wij geven er de voorkeur aan geopend te blijven. Het aantal buitenlandse bezoekers in oktober 2008 telde 24,000, maar dit verdubbelde in oktober 2009, wat laat zien dat de werkzaamheden geen negatief effect hebben op het aantal bezoekers”.

“Het museum werd in 2008 bezocht door 2 miljoen mensen en bezoekers zijn altijd welkom ondanks de werkzaamheden die gewoon doorgaan”, voegde Benli toe.

Daily Hürriyet

Lees ook:Konya kleurt violet tijdens het Suikerfeest
Lees ook:Mystieke ervaring in het Turkse Konya
Lees ook:Mevlana-viering in Katwijk aan Zee
Lees ook:Hagia Sophia verkozen tot mooiste museum van Turkije
Lees ook:Europa’s eerste ijsmuseum geopend in Istanbul

1 Reacties // Reageer

One thought on “Mevlana Museum Konya ondergaat grootste renovatie ooit

  1. Henk Agterberg

    Utgebreide en duidelijke iformatie over de landstreek

    Capadocie

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>