Mystieke ervaring in het Turkse Konya

Sheb-i Arus

In de winter naar Turkije? Is dat leuk dan zonder strandweer? Jazeker! Tussen 7 en 17 december kun je een mystieke ervaring opdoen in het in Anatolië gelegen Konya. Tijdens deze dagen vindt hier het Sheb-i Arus evenement plaats, waarbij Derwisjen tijdens een traditionele ‘Sema’ ceremonie om hun as draaien, gehuld in witte gewaden. Maar wat zijn Derwisjen eigenlijk?

Derwisjen

Derwisjen, Islamitische geestelijken, hebben de gelofte van armoede afgelegd en nemen een aparte plaats in binnen de zogeheten sufi’s, mystieke broederschappen binnen de Islam die geloven dat God aanwezig is in alles wat bestaat: Mensen, dieren en dingen. Ieder jaar, in de eerste helft van december, houdt deze actieve, religieuze geloofsgemeenschap een ceremonie ter herdenking van Mevlana, een bekende filosoof in Anatolië.

Mevlana

Mevlana stond voor liefde, vrede en tolerantie. Mevlana zag zijn dood niet als een afscheid, maar als een manier om God te bereiken. Hij wilde dat zijn broeders dit zouden vieren en daarom noemt Mevlana de nacht dat hij in Gods handen kwam Seb-i Arus – de huwelijksnacht – en herdenken de Derwisjen deze gebeurtenis.

Konya

Konya is een van de steden in Turkije die het langst bewoond is. Als hoofdstad van de Seltsjoek- Turken gedurende de 12e en 13e eeuw staat Konya te boek als een van de grootste culturele centra van Turkije. Het opvallende groenbetegelde mausoleum van Mevlana is het meest bekende gebouw in de stad. Het aangrenzende voormalige derwisj-seminarie doet nu dienst als museum. Er zijn manuscripten van Mevlana en verschillende kunstvoorwerpen die verband houden met de mystiek van de Sufi orde.

Telegraaf Reiskrant

Lees ook:Konya kleurt violet tijdens het Suikerfeest
Lees ook:Mevlana-viering in Katwijk aan Zee
Lees ook:Mevlana Museum Konya ondergaat grootste renovatie ooit
Lees ook:Must see video: ‘Watchtower of Turkey’
Lees ook:Het eerste Sinterklaashuwelijk in Turkije

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>