Picknicken tussen het afval op Turks strand Pamucak

Turken en het netjes houden van de natuur en hun omgeving, op de één of andere manier gaat dit slecht samen. Hoe vaak je wel niet lege plastic flesjes of lege chipszakken op straat ziet liggen terwijl er 5 meter verderop een prullenbak staat. In Istanbul liggen de straten al behoorlijk vol met rommel  - en niet alleen de straten overigens, ook is het daar vrij ‘normaal’ om plastic in de Bosporus te gooien – maar wat ik laatst op een strand vlakbij Selçuk (Izmir) heb zien liggen is onvoorstelbaar..

Pamucak: een strand of vuilnisbelt?

Een paar kilometer naast het historische en toeristische plaatsje Selçuk (bij Izmir) is een strand genaamd ‘Pamucak’, het is één van de langste stranden van Turkije (11 km maar liefst). Het is een plek waar vooral Turken komen en geen buitenlandse toeristen. Het strand staat vol met palmbomen en het zeewater is er heerlijk. Een aantal jaar terug was het er nog schoon, nu is het er een vuilnisbelt.

Turkse families aan picknicktafels

Elke avond komen families er picknicken en barbecuen. Er staan rondom het strand een aantal picknicktafels. Vuilnis, zoals lege flessen, zakjes, en plastic bestek wordt gewoon in het zand en rondom de picknicktafels gegooid alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Een strandwandeling is er niet meer te maken omdat het hele strand vol afval ligt. Onbegrijpelijk.

Het ergste is nog dat er overal vuilnisbakken staan, maar niemand komt op het idee om die ook daadwerkelijk te gebruiken. Ze zijn leger dan leeg. Wat gaat er in deze mensen om?

Irriteer jij je ook aan rondslingerend afval en plastic in Turkije? Let me know.

Lees ook:Turkije één van de grote veroorzakers van plastic in de oceanen
Lees ook:Voor alles een plastic tasje in Turkije
Lees ook:Bijna 400 Turkse stranden hebben ‘Blue Flag’ certificaat
Lees ook:Turkse badplaats Didim (nog niet) bekend onder Nederlanders
Lees ook:Turkse politie spaart niemand in ‘oorlogsgebied’ Taksim

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>