Acteur Gürkan Küçükşentürk over ‘zijn’ Turkije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acteur Gürkan Küçükşentürk (34) geboren in Hoorn, speelde in de film Het Schnitzelparadijs. Maar misschien ken je hem ook uit de soap ONM waar hij de rol van co-assistent Ilyas Cabar speelde. Van eind 2010 tot begin 2013 speelde Gürkan Sinan in de leuke tv-serie Kinderen Geen Bezwaar. Gürkan gaat regelmatig naar Turkije, het land waar het eten lekker is, de zon schijnt en waar een groot deel van zijn familie woont.

Wat heb jij met Turkije? Turkije is het land waar mijn ouders zijn geboren, het land waar mijn roots liggen en waar het grootste gedeelte van mijn familie woont. Het land waar ik me thuis voel omdat iedereen eruit ziet zoals ik. Als ik Turkije ruik dan voel ik me thuis, maar na een paar weken mis ik Nederland: het land waar ik geboren ben en waar mijn thuis is.

Waar komen jouw ouders vandaan? Mijn vader, inmiddels overleden, komt uit Elmadağ. Een dorpje net buiten Ankara. Mijn moeder komt uit Kırıkkale, een stad 70 km ten oosten van Ankara.

Hoe vaak ben je in Turkije geweest? Ik ga er bijna ieder jaar naar toe. Tenzij er een ander vakantieland op de agenda staat. Ik heb er ook een jaartje gewoond omdat ik in Ankara bij ’Gençlerbirliği’ ging voetballen in de jeugdselecie. Ik kom er dus regelmatig. Om toch antwoord te geven in cijfers denk ik dat ik zo rond de 40 keer richting Turkije ben gegaan.

Wat is het lekkerste uit de Turkse keuken? Hmm…Lastig. Ik vind heel veel lekker. Voordat ik alles opnoem dat ik lekker vind en de keuken weer induik, want ik heb net gegeten, zal ik iets opnoemen dat ik altijd kan eten: Pilav ustu kurufasulye. Mijn favo sinds ik een kind was.

Als je aan Turkije denkt, dan denk je aan: Lekker eten, lekker weertje, familie, vakantie, eerste week altijd ziek, dienstplicht, gezelligheid, romantiek, lekker eten, tot 23 uur buiten kunnen zijn en thee drinken, dolmus, goedkope taxi’s, weinig papierwerk, lekkere taartjes en toetjes, mooi land.

Wat zou mogen veranderen in Turkije? Het getoeter als de stoplichten op oranje gaan voordat ze op groen springen. Ik raak altijd in de stress, want ik weet dan niet of ze willen dat ik door oranje rijd of dat ik moet wachten totdat het op groen springt. Misschien dat die toeters ietsjes zachter gemaakt kunnen worden, zodat alleen de chauffeur van de auto het kan horen en niet de rest van de verkeersdeelnemers lastig valt met zijn frustratie.

In de toekomst zou ik graag nog eens: Een toer willen maken door heel Turkije. Dat staat op mijn ‘To Do List’. Ik heb al een hoop gezien maar weet dat er nog een hoop te ontdekken is. Vooral de kleine dorpjes met hun eigen cultuurtjes en eigen keukens. En dan niet een hotel pakken om te overnachten en geen restaurantjes opzoeken maar gewoon aanschuiven bij de mensen aan tafel en logeren als gast. Want dat kan daar.

Ben je een Nederlandse Turk of een Turkse Nederlander?

Dit is een vraag die mij heel vaak gesteld wordt. Het lijkt wel alsof mensen graag in hokjes willen denken en niet naar het individu willen kijken. Wat voor toegevoegde waarde heeft het als ik zeg dat ik een Nederlandse Turk ben of anders om? Belangrijkste voor mij is dat ik hier in Nederland ben geboren met Turkse ouders en dat ik funtioneer in de maatschappij zoals elke Nederlander, op mijn manier zoals elke Nederlander. Ik heb de luxe dat ik 2 landen heb waar ik me thuis voel en waar ik graag ben. Misschien kun je dat wel vergelijken met de vele Nederlanders die een huisje in Spanje of in Frankrijk hebben. Die zijn daar ook graag ieder jaar.

Lees ook:Het Beste van Turkije
Lees ook:Miss Nederland Deniz Akkoyun over haar Turkije
Lees ook:GTST-actrice Toprak Yalçıner over haar Turkije
Lees ook:Gebakken kaassigaren uit Turkije
Lees ook:Turks ontbijt: uitgebreid én belangrijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>