Actrice Fatma Genç over haar Turkije

We kennen haar vooral als ‘Irmak’ uit de populaire televisieserie SpangaS. Ook speelde ze een rol in de film GangsterBoys en sinds 2011 speelt ze in de politieserie Seinpost Den Haag. Actrice Fatma Genç (25), geboren in Nederland en dochter van Turkse ouders vertelt over haar Turkije.

- Je ouders zijn geboren in Turkije, waar komen zij vandaan? Ken je hun geboorteplaats?

Mijn ouders zijn beiden geboren in Karacaören, een klein dorpje dat hoort bij Imranli, Zara. Dit ligt in Sivas. Het is 2 dagen rijden vanaf Istanbul. Vroeger gingen we elk jaar naar toe met het gezin (ouders, broer, zusje en ik). Soms 3 weken en soms ook maar een aantal dagen. Ik ben er in 2012 voor het laatst geweest met Jasper (Gottlieb, partner). Toen was het dorp een sprookje uit het verleden. Alles was nog zoals vroeger, inclusief waterbronnen, hele dagen in de bergen wandelen, schapen hoeden, geen televisie of ‘easy elektricity’.  Sinds 2013 schijnt er 1 computer met heel slecht internet te zijn. Dus ze proberen met hun tijd mee te gaan, haha.

‘Stoere ouders’

Toen ik in 2012 weer in het dorp was, veranderde mijn perspectief naar mijn ouders toe ineens heel erg. Ik vond ze altijd al erg stoer omdat ze op jonge leeftijd naar Nederland zijn gekomen (13 en 17 jaar) en zich hier verder hebben ontwikkeld zonder grote problemen. Maar dat mijn moeder opgroeide in een dorpje waar de veearts de dokter was en elke dag om 6 uur opstond of zelfs eerder soms, om schapen te hoeden, tegenover een wolf stond of zelfs een keer tegenover een beer, water moest halen bij een bron en meer van dit soort dingen, en dan nu achter de kassa staat in een supermarkt, dat vind ik één van de geweldigste en meest inspirerende dingen van de wereld.

- Ga je graag naar Turkije op vakantie? En hoe vaak (per jaar) ga je?

Ik ging vroeger elk jaar maar sinds ik op mezelf woon niet meer. Ik wil graag de rest van de wereld zien dus probeer ik vaak naar nieuwe landen te reizen. Maar ondanks dat ga ik eigenlijk stiekem toch 1 of 2 keer per jaar naar Istanbul om mijn familie daar te zien.

- Wat is je favoriete plaats of stad in Turkije en waarom?

Ik denk dat dat er drie zijn. Het dorp van mijn ouders is lastig te bezoeken maar daardoor juist zo speciaal.

Daarnaast is Istanbul een van mijn favoriete steden in de wereld, misschien kun je Istanbul los zien van Turkije.

Mijn andere favoriete plaats is Dalyan. Dit ligt in het zuidwesten van Turkije aan de lycische kust. Dalyan heeft één van de mooiste stranden van de wereld (Iztuzu). Er zwemmen prachtige CarettaCaretta schildpadden en er zijn schitterende historische monumenten zoals Kaunos. Het toerisme dat er is, is kleinschalig.

- Heb je een favoriet Turks gerecht?

Een van mijn lievelingsgerechten is lamskotelet met brood, yoghurt en salade op de oude bergweg van Istanbul naar Ankara. Op deze route ligt Bolu Dag (berg), op deze route wankelen er allemaal kleine restaurantjes boven het ravijn van deze massieve berg. De koeien en schapen grazen onder deze restaurantjes en alles wat verkocht wordt is lokaal en heerlijk.

- Je speelt vaak Turkse meisjes, zoals in Spangas. Kies je hier zelf voor? Hoe zou je het vinden om een andere nationaliteit te spelen?

Ik kies er zelden voor om specifiek een Turkse te spelen. Ondanks dat men mij vaak niet kan plaatsen – ze denken dat ik Perzisch ben, of Iranees, Afghaans, maar ook Indisch of Mexicaans, wordt ik toch vaak gecast voor Turkse meisjes. Maar het lijkt me erg leuk om een keer een rol te spelen van een andere nationaliteit of juist een personage dat niet per se om zijn afkomst draait. Ik denk dat dat een goede ontwikkeling zou zijn voor de multiculturele ontwikkeling op de Nederlandse televisie, maar goed, dat is iets waar aan gewerkt wordt.

- De afgelopen tijd is er veel aan de hand in de Turkse politiek. Houd je dit nieuws bij?

Absoluut, ik ben tijdens de protesten op het Taksimplein in het voorjaar veel actief geweest op sociale media. Ik heb veel beelden gedeeld van mijn nichtjes en andere familie die daar dag en nacht stonden.

- Veel Turken maken zich zorgen dat premier Erdogan Turkije de ‘verkeerde kant’ op stuurt en dat Turkije steeds conservatiever gaat worden. Hoe kijk jij hier tegen aan? Maak jij je hier ook zorgen over?

Ik heb er een tijd licht stoïcijns naar gekeken tot het moment dat de protesten om het Gezi Park kapot werden gespoten door waterkanonnen en het gebruik van orange gas. Ik had eerder ook verhalen gehoord over dat stewardessen geen rode lippenstift meer mochten dragen en dat er in sommige steden een avondklok was voor alcohol. Nu wist ik daar het fijne niet van dus heb ik me er niet erg door laten beïnvloeden, maar ik was al niet een grote fan van Erdogan. Ik ben alevitisch dus zijn standpunten zijn mij toch al te conservatief.

Erdogan en het Turkse volk

Afgelopen paar weken is de corruptie meer in het nieuws geweest en ik denk dat dit een mooi moment is voor het Turkse volk om na te gaan denken op wie ze gaan stemmen voor de volgende verkiezingen. Ik ben er bang voor dat Erdogan aan de macht blijft ondanks zijn harde acties tijdens de protesten. De demonstranten die hij had opgepakt heeft hij na een tijd vrij gelaten, in de media las ik dat mensen Erdogan een oprechte en eerlijke kerel vonden, want “ze zijn niet verdwenen, ze hebben straf gehad en ze zijn nu toch vrij?”. Toen ik dit soort berichten zag, dacht ik gelijk aan het valse bewustzijn van het marxisme.

Ook door de grote hoeveelheden persberichten over de protesten die de harde acties ontkenden, zelfs gemanipuleerde foto’s plaatsten en CNN voor corrupt uitmaakten. De grote kranten versloegen dit nieuws op deze manier, de mensen in de Turkse dorpen lazen dit, zonder dat zij enige kritische blik konden werpen op de situaties in Istanbul hebben ze dit dus ook zo aangenomen. Ik geef ze geen ongelijk, ze weten niet beter. Maar het houdt ze wel klein helaas. En dat is waar Erdogans conservatieve beleid macht wint.

- Zou jij in Turkije kunnen of willen wonen?

Het lijkt me te gek om een periode in Istanbul te wonen, puur omdat erg charmeerd ben van de stad. Het is echt een wereldstad en een knooppunt van alle markten. Desondanks zou ik er niet permanent willen wonen, daar ben ik denk ik toch te hollandsch voor haha. Ik mis mijn boterham met jong belegen kaas al best snel

(Tosca de Jong)

 

 

 

Lees ook:Interview met Turks Nederlandse dj Ummet Ozcan
Lees ook:Miss Nederland Deniz Akkoyun over haar Turkije
Lees ook:Verjaardag in Turkije (oeps..vergeten)
Lees ook:Acteur Gürkan Küçükşentürk over ‘zijn’ Turkije
Lees ook:Het Beste van Turkije

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Actrice Fatma Genç over haar Turkije

  1. ermeniitleri

    Fatma Genç ‘ LOL ! zij is niet Turkse maar armeense/koerdische meisje

      /   Reply  / 
    1. Ihsan

      Waar haal jij het lef vandaan om mensen zo uit te schelden en in hokjes te plaatsen. Wat ben jij voor een zielig persoon. En zij is geen Armeens meisje, zij is Zaza. En alle Zaza komen uit Turkije en zijn dus ook Turkse burgers. Dus je zult gewoon je respect moeten betuigen aan deze jonge vrouw. Zij is net zo veel waard voor de Turkse staat als jij, waarschijnlijk ben jij een stuk minder waard anders zou je niet zulke domme opmerkingen maken. Aan jou hebben we dus niets. Doei!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>