Code Rood: Doodsbang voor je familie

In Code Rood: Eerwraak belicht documentairemaakster Jessica Villerius een zeer gevoelig onderwerp: eerwraak. Deze documentaire wordt vanavond uitgezonden om 20:25 uur op Nederland 3.

In Nederland sterven jaarlijks veertien vrouwen en tieners een gewelddadige dood omdat ze de eer van de familie zouden hebben geschonden. In Code Rood: Eerwraak vertellen vier jonge meiden – om veiligheidsredenen vermomd – voor het eerst hun verhaal. Ze zijn noodgedwongen op de vlucht voor hun familie en hun tradities. De één vertelt zwaar gestraft te worden omdat ze een huwelijkskandidaat weigerde, een ander is haar leven niet zeker omdat ze abortus pleegde. Volgens haar vader is dat een schande voor de familie.

Jessica Villerius vond het noodzakelijk hun verhaal te vertellen. Volgens haar weet bijna niemand wat de omvang is van dit probleem. “Het gebeurt waar we met z’n allen bij staan. De angst, spanning en paniek was bijna niet op film vast te leggen.”

Bekijk ook de video over 3Doc Code Rood: Eerwraak op TVGids.nl.

3Doc Code Rood: Eerwraak, woensdag 10 november, Nederland 3, 20:25 uur

Lees ook:PVV wil onderzoek naar eerwraak Turkije
Lees ook:Houden moslims eigenlijk wel van dieren?
Lees ook:Rechtszaak over eerwraak Turkse homo is begonnen
Lees ook:Lesbische pleegouders Yunus (9) duiken onder
Lees ook:Les over eerwraak moet al beginnen op basisschool

9 Reacties // Reageer

9 thoughts on “Code Rood: Doodsbang voor je familie

 1. i

  Wat een goede docu! Heel goed dat er aandacht aan wordt besteed!

    /   Reply  / 
 2. ilja

  helemaal met mijn voorganger(ster) eens
  er moeten meerdere gebouwen komen waar de meiden zich veilig kunnen gaan voelen en de juiste hulp en bescherming kunnen krijgen.
  ik vind het echt dapper dat die vier meiden dat durften te vertellen, en goed dat het op tv komt, veel mensen (ik ook) wist geeneens dat het zo erg kon zijn. ik hoop dat de docu veel mensen aan het denken zet.

    /   Reply  / 
 3. Louise

  Een indringende, aangrijpende docu over een gruwelijke realiteit, die getoond moet worden. Heel integer gemaakt door een begaafde, dappere Jessica Villerius. Ongelooflijk dapper van de vrouwen, die het risico nemen om hun verhaal te vertellen.
  Ik hoop, dat er meer deskundige opvangmogelijkheid komt voor deze vrouwen. Dit kan levens redden. Ik begrijp heel goed, dat dit inderdaad ter zake kundige hulp moet zijn; je moet heel goed weten hoe je deze levensgevaarlijke problematiek aanpakt.

    /   Reply  / 
 4. fatimazohra

  Ik heb er met mijn dochter naar gekeken, die uit een bi-culturele huwelijk is geboren. Haar vader is een Algerijn. Ze vond het heel emotioneel, daar ze ook meerdere malen door haar vader met de dood bedreigt is want ze zou te westers zijn. Ik was een slechte moeder want ik liet zijn dochter ongehuwd met jongens omgaan.Mijn dochter was een schande voor de Islam en een hoer.
  Het enige wat ik hem mededeelde was:wees dan blij dat wij gescheiden zijn, kun je alsnog aan je familie vertellen dat het mijn schuld is, want ik heb haar tot een hoer gemaakt.
  Ik moest haar achternaam veranderen en hij heeft haar meerdere malen met de dood bedreigt.
  Mijn reactie was: als jij haar vermoord, vermoord ik een andere familielid van jouw, al moet ik daarvoor naar Algerije(hij geloofde het, daar hij weet dat ik bereid ben heel ver te gaan voor de veilgheid van mijn dochter)Er moet veel en veel meer aandacht hiervoor komen, zo alleen kunnen deze meisjes beschermd worden. EEn aanrader: lees het boek van Sabatina james een meisje die in Oosterijk woont en nu ondergedoken leeft. Ze heeft een boek over haar leven(met pakistaanse ouders) geschreven, zeer aangrijpend.

    /   Reply  / 
 5. fatimazohra

  Haar website is http://www.sabatina-ev.de.
  Dit adres heb ik van haar boek. maar ik zal naar de site gaan die jij geeft kijken of het dezelfde persoon is.
  Ze is nu 22 jaar oud en is Christen geworden en leeft ondergedoken in Oostenrijk of Duistland.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   25 jaar geleden heeft mevr. Papatya Nalbantoglu in haar boek krullen van Mime (of mine) al verhalen gebaseerd op ware gebeurtenissen over dit onderwerp geschreven. Het is ook een jongen uit mijn klas overkomen, die de pech dat een meisje die al vergeven was verliefd op hem was geworden. Beiden zijn voor hun deur toen doodgeschoten door de jongste broer van het meisje want die was nog niet getrouwd. Leeftijd ongeveer 18 jaar.

     /   Reply  / 
 6. 1453

  ANKARA – A young inter-religious couple were shot to death in Istanbul’s Fatih district on Saturday by bride’s brother.

  According to reports from the crime scene, the murder took place on Cevdetpasa Avenue in the district’s Seyitomer neighborhood. Police teams identified the victims as a Turkish Armenian woman, Soney Vural, and Muslim Turkish man, Zekeriya Vural who had married despite opposition of the bride’s family. The crime scene report suggests the murderers fired one bullet at each victim, targeting their heads.

  The murder suspect Gonay Oymen, bride’s brother told the police that his sister had said him that Zekeriya Vural became a Christian and they would have a wedding ceremony in church. According to his testimony, the suspected to meet with the couple to discuss the issue. In the meeting, however, as Zekeriya Vural stated it was a humiliation for his family to hold a wedding ceremony in a church and reportedly arqued with the suspect. Following the incidents, Gonay Oymen committed the crime.

  After the murder, primary school graduate Gonay Oyman was arrasted and taken into custody. He later admitted that he murdered Zekeriya and Soney Vural because of their revileing to his customs.

  General Patriarchal Vicar Archbishop of Turkish Armenians, Aram Atesyan, reacted to the murder by saying that “no matter what the reason was, we are facing with an example of ignorance, we will pray for our son and daughter”.

    /   Reply  / 
 7. frank bikker

  Eerwraak heeft niets met geloof te maken. Eerwraak wordt meestal door de familie begaan.Hetzij in de geest (samenspraak) of in de daad. Daarom stel ik voor dat bij families waarin dit gebeurt de gehele familie, dus ook (meerderjarige) broers en zusters naar het land van herkomst worden teruggestuurd en dat hun geld en goederen verbeurd worden verklaard. Dit om aan te geven dat mensen in Nederland eerwraak 1 van de bewust barbaarse misdaden vinden.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>