Turkije sluit binnen een week twee Koerdische kranten

Nauwelijks vier dagen nadat Turkijes enige Koerdische dagblad, Azadiya Welat, werd verboden heeft nu ook diens opvolger Rojev na een rechterlijk bevel een verbod gekregen.

Een rechtbank in Istanbul verbood de krant voor een maand, omdat die in de uitgave van vandaag een foto van Abdullah Öcalan met een PKK-vlag met een grote kop waarin stond ‘Verhevig de boycot’ plaatste op de voorpagina. Dat zou propaganda van terreur zijn geweest en daarom verbood de rechter, vier dagen na een zelfde verbod op Azadiya Welat ook diens opvolger.

Rojev verscheen eerder na andere verboden van Azadiya Welat ook al op het toneel. Maar vaak kwam het dagblad dan terug, waardoor Rojev een soort reserverol kreeg. Feitelijk worden beide kranten door dezelfde mensen gemaakt.

De redactie van Rojev gaat morgen samen met een aantal Koerdische journalisten demonstreren tegen de nieuwe uitspraak met onder andere een persconferentie. Het is de vierde keer dat een Koerdische krant dit jaar een publicatieverbod krijgt. Van augustus 2006 tot december 2009 werd 62 keer een dergelijk verbod uitgesproken tegen een Koerdische krant.

Bron: Rudaw.NL

Lees ook:Turkije eist 525 jaar tegen voormalig Koerdische redacteur
Lees ook:Turkije veroordeelt Koerdische journalist tot 166 jaar cel
Lees ook:Koerden doodgeschoten door Turkse winkelier
Lees ook:Veel DTP-leden opgepakt in Turkije
Lees ook:Rellen Turkije na verbod Koerdische partij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>