Süleymaniye moskee heropend na renovatie

Het offerfeest was een geschikte gelegenheid voor de plechtige heropening van een van Istanbul’s pronkstukken: de Süleymaniye moskee. Tot de aanwezigen behoorden Premier Recep Tayyip Erdogan, vicepremier Bülent Arinc en staatsminister Hayati Yazici. Het gebed bij de plechtigheid werd geleid door Professor Mehmet Görmez. Die kreeg daarmee gelijk zijn eerste publieke optreden, want onlangs trad Görmez in functie als hoofd van de Dinayet, de hoogste autoriteit op het gebied van religieuze zaken in Turkije.

Sultan Süleyman ‘de prachtvolle’ gaf persoonlijk opdracht tot de Süleymaniye moskee, waarvan de bouw in 1558 voltooid werd. Architect was Mimar Sinan, de meester-architect van het Ottomaanse Rijk, die later ook de beroemde Selimiye moskee in Edirne ontwierp. Dat was feitelijk zijn meesterwerk, maar ook om de Süleymaniye moskee, waarvoor Sinan een combinatie van islamitische en byzantijnse stijlelementen gebruikte, kan niemand heen. Ook zijn er verwijzingen herkenbaar naar de Rotskoepel op de al-haram al-qudsī ash-sharīf, of Tempelberg in Jeruzalem. Daar liet Koning Salomo volgens de overlevering ooit de tempel bouwen, die een belangrijke rol kent binnen de mythes waar de geschiedenis van het Israëlitische volk op is gebaseerd. De nogal zelfingenomen Süleyman identificeerde zich graag met Salomo en wilde daar via de naar hem genoemde moskee naar verwijzen.

De Süleymaniye moskee werd 50 jaar geleden voor het laatste gerenoveerd, dus werd het hoogste tijd voor een volgende opknapbeurt van het monument. Daarbij werden vooral bouwmaterialen vervangen die de tand des tijd niet langer doorstonden. Daarnaast werd het onjuiste gebruik van bouwmaterialen bij eerder renovaties gecorrigeerd.

Bron: Peter Edel

Lees ook:Tussen kunst en kitch
Lees ook:Grootste moskee van Turkije staat in Adana
Lees ook:Top 10 bezienswaardigheden Istanbul
Lees ook:Volg de voetsporen van de sultan
Lees ook:Brandstichting in Arnhemse moskee

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>