Turkije doet weer niet mee aan Eurovisiesongfestival

Turkije doet (net als vorig jaar) opnieuw niet mee aan het Eurovisiesongfestival. De baas van de Turkse zender TRT is het niet eens met de huidige manier van punten geven. Een lange tijd had het publiek het voor het zeggen maar sinds 2010 telt de stem van de vakjury ook met 50 procent mee.

De Turken balen hier enorm van want juist van de kijkers thuis in het buitenland kregen zij altijd veel stemmen. Ook is de Turkse omroep het er niet mee eens dat de vijf ‘grote’ landen Spanje, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Italië rechtstreeks in de finale staan, zonder eerst deel te nemen aan de halve finales.

Turken in Europa

Sinds de invoering van de zogenaamde televoting in 1998 kreeg Turkije opeens veel meer punten dan daarvoor. Dat kwam door het aantal stemmen van Turken uit landen als Duitsland, België en Nederland.

Deelname Turkije Songfestival

Turkije deed in 1975 voor het eerst mee aan het Eurovisiesongfestival, helaas zonder succes want zangeres Semiha Yankı eindigde toen op de laatste plaats. De liedjes waren altijd in het Turks, maar dat veranderde in het jaar 2000. Toen kwamen er langzaam steeds meer Engelse woorden langs in de liedjes.

Everyway that I can

In 2003 besloot de bekende Turkse zangeres Sertab Erener het helemaal in het Engels te doen, dit met succes want zij won het Eurovisiesongfestival met het liedje ‘Everyway that I can’.

Hierna ging het niet slecht met Turkije. De Turken kwamen vaak dichtbij de eerste plek.

Na de overwinning van Sertab werd het jaar daarop (2004) het Songfestival in Istanbul gehouden. De Turkse band Athena zong ook in het Engels en behaalde de vierde plek met het liedje ‘For real’. Hierna deden meer Turkse bands mee aan het Eurovisiesongfestival. Zoals de rockband MaNga, zij werden in 2010 2e met ‘We could be the same’.

De Turks Vlaamse zangeres Hadise deed het ook niet verkeerd met het leuke liedje  ‘Düm Tek Tek’ in 2009 in Moskou. Hadise eindigde op de vierde plaats, met een totaal aan 177 punten – het op één na hoogste puntenaantal dat Turkije ooit behaalde.

Düm Tek Tek – Hadise

Lees ook:Sexy zangeres Hadise
Lees ook:Popzangeres Ajda gaat nog jaren mee
Lees ook:Hadise wint awards in Turkije
Lees ook:Turkije doet niet mee aan oneerlijk Eurovisie Songfestival
Lees ook:Hadise met Kahraman op nummer één bij TurkStars.nl

1 Reacties // Reageer

One thought on “Turkije doet weer niet mee aan Eurovisiesongfestival

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>