Nostalgie met straatorgels in Istanbul’s Koç Museum

Verlang je naar wat nostalgie? Naar mechanische muziekinstrumenten uit de tijd van de gaslamp, stoommachines en paardenkracht? De dagen van vroeger toen de grammofoon en radio nog niet eens in beeld waren?

“Invisible Musicians” in Istanbul’s Rahmi M. Koç Museum zal je glimp doen ontvangen van die lang vergeten tijden. De tentoonstelling laat 250 items zien van de collectie van de Belgische Automatia Musica Foundation en bevat mechanische muziekinstrumenten en muziekautomaten. Sommigen hiervan bestaan zelfs nergens anders ter wereld!

De tentoonstelling die de ontwikkeling van mechanische instrumenten toont vormt een perfecte match met het Koç Museum, aangezien dit museum is toegewijd aan de geschiedenis van transport, industrie en communicatie.

Sinds de verschijning van de eerste automatische klokkenspellen in de middeleeuwen, is een reeks uiteenlopende mechanische muziekinstrumenten door verschillende stadia van ontwikkeling gegaan. In de 17de eeuw activeerden schoepenwielen de melodieën voor hydraulische straatorgels. De vervanging van het gewicht door een springveer maakte de miniaturisering en perfectie van automatische straatorgels en klokkenspellen mogelijk.

De uitvinding van de geperforeerde kaart en de geperforeerde papierrol maakte massaproductie van mechanische instrumenten mogelijk. Na de uitvinding van de metalen platenspeler in 1886 werden muziekdozen populair in publieke plaatsen. Sommigen van deze mechanische instrumenten waren speciaal ontworpen voor luisteraars in de straten: de draaiorgels.

De tentoonstelling duurt tot 29 mei.

Bron: Enjoy Istanbul

Lees ook:Open City: Designing Coexistence in Istanbul
Lees ook:Geen bijdrage meer Museum Turkije-Nederland in 2010
Lees ook:Europa’s eerste ijsmuseum geopend in Istanbul
Lees ook:Opening Turks museum Den Haag
Lees ook:Ankara krijgt grootste moderne kunstcentrum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>