Nederlands Openluchtmuseum krijgt Turkenpension

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem herbouwt een Turkenpension uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.

In deze krotwoningen woonde de eerste generatie Turkse gastarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden. Ook hun persoonlijke verhalen worden verzameld. “In dit museum presenteren wij onze gezamenlijke cultuur”, zegt een woordvoerder. “En daar horen de Turkse immigranten zeker bij.” In het Openluchtmuseum staat al een Molukse barak, een Indisch achtererf en binnenkort verrijst daar ook een Chinees restaurant, compleet met afhaalluik.

Het Turkenpension stond oorspronkelijk in de Amsterdamse Westerstraat (Jordaan) en was onderdeel van De Pottenbakkersgang. Het gaat om armoedige binnenplaatswoningen en de bijbehorende voorpanden. Die waren al gedemonteerd door de gemeente Amsterdam en zijn bewaard. Dankzij een gift van 625 duizend euro van de BankGiro Loterij kunnen de panden worden herbouwd.

Het pension is onderdeel van een groter project, waarbij ook een Jordaans café en een postkantoor worden gereconstrueerd. Beide zijn belangrijke plaatsen voor het openbare leven in die buurt, en beide worden zeldzamer. Het twee miljoen euro kostende project moet in 2012 klaar zijn. Dan bestaat het Openluchtmuseum 100 jaar.

Het museum gaat komende tijd op zoek naar verhalen van de eerste generatie gastarbeiders. Die sliepen in dergelijke panden, bijvoorbeeld in ploegendienst, en hadden geen privacy. De oudere Turken kunnen ook adviseren bij het inrichten van het pension. De woordvoerder: “We zijn heel blij met deze gift. Zo kunnen we de geschiedenis van deze migranten nog vertellen, voordat de eerste generatie Turkse gastarbeiders is verdwenen”.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Opening Turks museum Den Haag
Lees ook:Europa’s eerste ijsmuseum geopend in Istanbul
Lees ook:Hoger opgeleide Turken huwen geen autochtonen
Lees ook:‘Don Kişot’: het eerste kraakpand van Turkije
Lees ook:Documentaire Zeynep Ozkaya Naar Nederlands Film Festival Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>