Turkse vrouwen marcheren op Internationale Vrouwendag

Op de 100ste verjaardag van Internationale Vrouwendag marcheerden vrouwen uit heel Turkije, leden van verschillende maatschappelijke organisaties en vertegenwoordigers van politieke partijen, om vrouwenrechten op te eisen: er moet een grotere seksegelijkheid komen en een einde aan huiselijk geweld.

Honderden vrouwen, leden van politieke partijen, verenigingen en maatschappelijke organisaties, organiseerden een mars in de hoofdstad, ondanks de slechte weersomstandigheden en de sneeuwval. Vrouwen droegen spandoeken met teksten als “We protesteren op 8 maart tegen kwelling, verkrachting, geweld”, “We protesteren voor ons werk, lichaam, identiteit”, “We weten wie vrouwen slaan: mannen, politiemannen” en “Stop het patriarchale staatsgeweld”.

Een vrouw die een bruidsjurk droeg marcheerde ook mee, ze droeg een spandoek met de tekst “Laat het huwelijk niet ons graf worden”.

Ook marcheerden er vrouwen door Istanbul, in verschillende groepen.

Sekse gerelateerde kwesties zijn er niet alleen voor vrouwen om aan te werken, maar ook mannen zouden moeten worstelen om oplossingen te vinden voor de dagelijkse zorgen van vrouwen, volgens Zümbül Odaman Taşkın van de heersende Gerechtigheids- en Ontwikkelingspartij (AKP). Zij hield een toespraak op Istanbul’s Taksim Plein.

Taşkın zei dat ze 39 ontmoetingsplaatsen hadden opgezet in Istanbul waar de zorgen van vrouwen zouden worden besproken om sekse gerelateerde kwesties op de agenda van Turkije te krijgen. “We zullen er alles aan doen om bewustwording ook onder mannen te doen groeien, met het oog op oplossingen voor sekse gerelateerde kwesties, en zullen aanwezig zijn op de ontmoetingsplaatsen om ons voordeel te doen met ieders mening”.

AKP-leden uit Istanbul’s afdeling wandelden naar het Taksim Plein en droegen spandoeken met “De helft van de wereld is gemaakt van vrouwen”.

Ook vrouwen uit andere Turkse provincies, waaronder Marmaris, Antalya, İzmir, Sivas en Şanlıurf, marcheerden en protesteerden. Ze deden een oproep voor de bescherming van hun fundamentele rechten.

En zo heeft er weer een nieuwe Internationale Vrouwendag plaatsgevonden in Turkije die, zoals ieder jaar in Turkije, in het teken stond van vrouwenrechten en het terugdringen van huiselijk geweld.

Bron: Hürriyet

Lees ook:Turkije zet tijdelijke opvanghuizen op voor vrouwen
Lees ook:Turkse vrouwen langer werkloos dan mannen
Lees ook:Vrouwendag Turkije in teken van huiselijk geweld
Lees ook:Turkse leger krijgt les over vrouwen
Lees ook:Turkije besteedt aandacht aan sekse gerelateerd geweld

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>