Duits-Turkse waarschuwt tegen familiehuwelijken

De Duisburgse Turkse Yasemine Yadigaroglu vecht tegen familiehuwelijken onder migranten, nadat haar de talrijke handicaps onder migrantenkinderen waren opgevallen.

Bijna iedere tweede immigrant in Duisburg is getrouwd met een neef of een nicht, naar het Turkse motto: ”Goede meisjes trouwen met familieleden, slechte meisjes geeft men aan vreemden.” Hieronder een interview van de WDR (Westdeutscher Rundfunk) uit september 2009 met Yasemine Yadigaroglu, vertaald uit het Duits door E.J. Bron, auteur bij Het Vrije Volk. De Duisburgse Turkse vecht tegen familiehuwelijken onder migranten. En tegen politici, die niet willen zien, dat de migrantenkinderen vaak lijden aan erfelijke ziektes en handicaps.

Yasemine Yadigaroglu (28), sociologe uit Duisburg, startte drie en een half jaar geleden haar voorlichtingscampagne ”Familiehuwelijk? Nee bedankt!”. Migranten trouwen vaak met een neef of een nicht. Kinderen van familieleden lijden significant vaker aan erfelijke ziektes en handicaps. Ook de Duitse maatschappij voor kinder- en jeugdgeneeskunde onderkent het probleem van de gezondheid bij migrantenkinderen.

WDR: Huwelijken onder familieleden in de 3e graad, dus neef trouwt met nicht, zijn wettelijk niet verboden, gelden niet als incest. Waarom zijn ze desondanks een probleem?

Yadigaroglu: In de eerste plaats vanwege sociale redenen. In deze vorm van partnerschap komen nauwelijks scheidingen voor; man, vrouw en kinderen behoren allemaal tot dezelfde familie. Conflicten tussen de huwelijkspartners leiden vaak tot enorme onenigheid in de hele familie.

In de tweede plaats de medische gevolgen. Het risico, dat er gehandicapte of zieke kinderen ter wereld komen, is significant groter, zoals studies bewijzen. Tijdens mijn voordrachten verzetten zich veel mensen tegen mijn uitspraken: ik ben toch ook met mijn nicht getrouwd en onze kinderen zijn gezond, zeggen ze. Dat is echter het principe van de wederkerigheid: zelfs wanneer de ouders en hun kinderen gezond zijn, krijgen uiterlijk de kleinkinderen en achterkleinkinderen genetische ziektes. De gevolgen zijn stoornissen in het gezichtsvermogen, het gehoor en de spraak, stofwisselingsziektes en vooral epilepsie. Als de ouders al een genetisch defect hebben, dan zijn de eigen kinderen al gedupeerd.

WDR: Hoe groot is bijvoorbeeld het probleem in Duisburg, waar veel migranten wonen en waar u onderzoek heeft verricht voor uw doctoraalscriptie?

Yadigaroglu: Voor Duisburg kan ik zeggen, dat vermoedelijk iedere derde jeugdige migrant zal trouwen met een familielid. Ik heb zelf een vragenlijst ontwikkeld en onder scholieren in de stadswijken van Duisburg verdeeld. De resultaten hebben me werkelijk gechoqueerd. Huwelijken tussen familieleden zijn wijdverbreid en gelden als volledig normaal. De medische achtergronden zijn nauwelijks bekend.

WDR: ”Goede meisjes trouwen met familieleden, slechte meisjes geeft men aan vreemden”, zegt men in Turkije. Waar komt deze overtuiging vandaan?

Yadigaroglu: Het spreekwoord is radicaal, maar verbreid. Huwelijken onder familieleden vinden vooral plaats in streng gelovige families, vooral bij Turken, Koerden, Tamils, Italianen en enkele Grieken. De ouders willen, dat kinderen en kleinkinderen onder elkaar blijven en opgroeien in de tradities van de familie. Ze denken, neef en nicht kennen elkaar, dan ontstaan er geen problemen. Ook het geld en de erfenissen blijven in de familie. De jongere migrantengeneraties volgen deze overgeleverde waarden strikt op, omdat zij zich bewust afgrenzen van de Duitse samenleving. Ik was verbaasd, dat ook veel ontwikkelde mensen uit academische gezinnen onder elkaar trouwen.

WDR: Hoe bent u op het probleem attent gemaakt?

Yadigaroglu: Ik ben als dochter van Turkse ouders in Duisburg-Meiderich opgegroeid, heb deze huwelijken zelf meegemaakt in de buurt, ook vroeger in mijn eigen familie. Tijdens een stage op een Duisburgse kleuterschool is het me voor het eerst echt opgevallen hoeveel migrantenkinderen lijden aan stoornissen in het gezichtsvermogen, het spraakvermogen en aan epilepsie. Ik heb bij de ouders nagevraagd en vastgesteld, dat bijna iedere tweede migrant binnen de eigen familiekring is getrouwd.

WDR: Wat doet uw initiatief ”Familiehuwelijken? Nee bedankt!”?

Yadigaroglu: Op dit moment heb ik als sociaalpedagoge een volledige baan. Ik houd dus vooral voordrachten op scholen, familiecentra, ouderverenigingen en regionale verenigingen. Ik heb een serie van acht ansichtkaarten ontworpen, met slogans zoals ”Trouwen ja. Maar niet met mijn neef!”. Gedwongen huwelijken zijn in Duitsland een groot thema, ook huiselijk geweld: veel projecten worden gestimuleerd, de scholen geven voorlichting – ook in Turkije. Voor huwelijken onder familieleden bestaat zoiets niet, ze zijn een taboethema. Ik zou graag willen, dat er eindelijk tijdens de biologielessen over gesproken werd. En dat politici en de samenleving wakker worden en meedoen aan de discussie.

WDR: Hoe reageren uw luisteraars?

Yadigaroglu: De betrokken scholieren en ouders reageren geïrriteerd, zijn regelrecht op de teentjes getrapt. Velen gaan tekeer en schreeuwen tegen me. Een jongeman wilde me zelfs uit de klas gooien. In de gesprekken na de voordrachten blijkt dan meestal, dat hun ouders zelf neef en nicht waren of dat ze binnenkoet zelf met een familielid moeten trouwen. Die weren dan af uit zelfbescherming. Bij enkele instellingen heb ik een huisverbod, bij anderen mag ik mijn ansichtkaarten niet uitdelen of over mijn project praten. Bovendien word ik massief bedreigd, meestal door religieuze fundamentalisten.

WDR: Wie ondersteunt u? De minister van integratie van Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet (CDU), heeft uw projectaanvraag afgewezen.

Yadigaroglu: Op dit moment ben ik helaas de enige in Duitsland die dit thema openlijk aanspreekt. Van politici komt helemaal niets. Ze willen niet als racistisch worden uitgemaakt of denken, dat de problemen van de migranten niet de hunne zouden zijn. Armin Laschet schreef, dat het thema niet actueel zou zijn. Ik zit in de buitenlanderstuurgroep van de stad Duisburg: zelfs in mijn eigen stuurgroep lukte het me niet om mijn projectaanvraag erdoor te krijgen. Dan wordt er gezegd, dat ik de groep van de migranten zou stigmatiseren en hen zo zou neerzetten alsof ze niet zouden willen integreren. Dat is ergerlijk, maar ik geef niet op.

Bron: Het Vrije Volk

Lees ook:Neef-nichthuwelijk: ‘Je mag toch ook niet met je moeder trouwen’
Lees ook:Het maagdenvlies als ultieme test onzin
Lees ook:Homoseksuele moslims uitgehuwelijkt tijdens zomervakantie
Lees ook:Turkse tweelingzussen plegen samen zelfmoord
Lees ook:Kindvriendelijk (vakantie)land

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Duits-Turkse waarschuwt tegen familiehuwelijken

 1. phansen

  En deze “achterlijke” Turken zouden vrij in heel Europa hun onzinpraktijken mogen uitvoeren?? Wat mij betreft niet.
  Turkije hoort NIET in de EU thuis. Punt uit.

    /   Reply  / 
  1. Mehmet

   Beste phansen,

   Hollanders vroegen wel de hulp van ”achterlijke” Turken, zo achterlijk zijn jullie en wij niet, dat jullie je eigen geschiedenis niet eens weten.
   Zoek is op ”achterlijke” phansen hoe dit spreekwoord is ontstaan ‘Liever Turks dan Paaps’.
   En waarom hoort Turkije dan niet in de EU?, ben geen voorstander van de EU maar zou het wel graag willen weten, want ik weet waarschijnlijk je antwoord hierop;)

     /   Reply  / 
   1. Judith

    Jullie zijn er toch ook beter van geworden, zelfs de derde generatie Turken/Marokkanen plukken er nu de vruchten van, het was bij ons zo goed dat jullie zelf niet wegwilden..
    En je blijft steken in de jaren zestig man, we leven nu in 2010, en nu is het anders..

      /   Reply  / 
 2. Akira

  Turken zijn tegen familiehuwelijken OKe
  -Dat zijn achterlijke berg koerden,

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>