Het maagdenvlies als ultieme test onzin

Trouw verwijst naar het artikel ‘De verkrachting verzwegen’ van 21 oktober over het Turkse meisje van 17 dat dreigde te worden uitgehuwelijkt aan een neef.

Het meisje zocht hulp bij een Nederlandse maatschappelijk werkster die een gesprek met de ouders regelde. Die wisten niet dat hun dochter niet wilde trouwen met de neef. Er werd afgesproken dat ze zelf haar bruidegom mocht uitkiezen en haar ouders namen hun dochter mee naar huis. Maar kort daarna doet zij een zelfmoordpoging.

In het ziekenhuis komt het meisje in contact met een Turkse hulpverleenster. Ze blijkt slachtoffer van incest te zijn: twee ooms hebben haar misbruikt. Ze is bang voor verstoting of eerwraak als haar neef na de bruiloft ontdekt dat zij geen maagd meer is. De hulpverleenster regelt in het ziekenhuis een maagdenvlieshersteloperatie en kort daarna trouwt ze. Haar ooms vallen haar niet meer lastig. Het probleem is ‘opgelost’.

Maagdenvlies is mythe

Tijdens de huwelijksnacht moet dus blijken of het meisje maagd is. Het maagdenvlies is hierbij onbetrouwbaar als maatstaf. Het is geen dicht vlies, slechts in uitzonderingsgevallen en dan is het een medische indicatie die verholpen moet worden omdat het menstruatiebloed de vagina niet uit kan. Het vlies is in werkelijkheid een flexibel randje. Meer dan de helft van de vrouwen bloedt niet als zij voor het eerst seks hebben!

Maar moslimmeisjes beschouwen hun maagdelijkheid als hun belangrijkste waarde om de familie-eer hoog te houden. Incestdaders weten dat de sancties voor de meisjes zo hoog zijn, waardoor ze niet bang hoeven te zijn voor aangifte en vervolging. Daders maken hier ’dankbaar’ gebruik van. Het is een complex probleem dat op meerdere fronten dient te worden aangepakt. De misverstanden over maagdelijkheid moeten de wereld uit!

Lees het hele artikel in Trouw.

Lees ook:Turkse vrouwen kansloos, zelfs als maagd
Lees ook:Neef-nichthuwelijk: ‘Je mag toch ook niet met je moeder trouwen’
Lees ook:Jonge Turkse vrouw overleden na benzine aanval
Lees ook:Man (28) met liefdesverdriet springt van viaduct en overlijdt
Lees ook:Turks meisje stopt met school door stalker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>