Eten is er in Turkije altijd en overal. En het gaat de hele dag door. Niet gek dus dat het ontbijt (kahvaltı) nooit wordt overgeslagen. Niks geen snelle boterham met pindakaas. Het Turks ontbijt is zeer uitgebreid (en lekker).
Turken ontbijten bij elkaar thuis
Om de dag goed te beginnen is het erg belangrijk goed te eten voordat je de deur uitgaat. In Turkije is het ontbijt een belangrijke maaltijd die vaak samen met vrienden of familie wordt gegeten. Regelmatig (zeker op zondag of een andere vrije dag) gaan Turken bij elkaar ontbijten. In het begin van mijn verhuizing naar Turkije moest ik hier erg aan wennen. Bij elkaar op bezoek gaan om te ontbijten is iets wat ik in Nederland nog nooit meegemaakt heb, maar hier in Turkije is dat vrij normaal.
Thee bij het Turkse ontbijt
In theeland Turkije mag een glaasje thee natuurlijk niet ontbreken bij het ontbijt. Koffie wordt soms na het ontbijt gedronken. Aan eten geen gebrek; vaak staat de hele tafel vol met allerlei lekkers. Verschillende soorten kaas, tomaten, komkommer, olijven, honing, jam en een eitje staan meestal wel op tafel. En brood natuurlijk. Het grappige aan het Turkse ontbijt is dat je Turken niet zo snel iets op hun brood ziet smeren (jam en honing natuurlijk wel), maar vaak wordt er een klein stukje brood gepakt samen met een tomaatje, stukje kaas of een komkommertje.
Het eten van olijven tijdens het ontbijt. Ook dat was even wennen. Maar het is erg lekker. Olijven zijn eigenlijk alleen voor het ontbijt. In een warme maaltijd zul je ze niet zien in Turkije.
Lees ook:Olijven bij het Turkse ontbijt
Lees ook:Brood is er altijd in Turkije
Lees ook:Turks Menemen recept: makkelijk en lekker
Lees ook:Ken je keuken..
Lees ook:Populair in Turkije: een ‘broodje patat’
hoer