Turkije één van de grote veroorzakers van plastic in de oceanen

Turkije staat in de top 20 van de landen die verantwoordelijk zijn voor de tonnen aan plastic in de oceanen. Er ligt maar liefst 8 miljoen ton aan plastic in de zee. Het gaat o.a om speelgoed, tassen, en verpakkingsafval. Dieren als dolfijnen, zeemeeuwen en schildpadden slikken dit plastic soms in en gaan hier dood aan.

Turkije staat op nummer 14, China is de ergste vervuiler gevolgd door Indonesië.

Plastic belandt op strand en in zee in Turkije

Onderzoekers van de Universiteit van Georgia berekende de hoeveelheid plastic afval van 192 landen die grenzen aan de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Indische Oceaan, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.

Dat Turkije zo hoog is geëindigd in de lijst, is geen verrassing. Plastic en afval wordt vaak zomaar op straat gegooid of nog erger: in de zee of in rivieren. Zo zie je vaak plastic flesjes in de Bosporus in Istanbul dobberen, maar ook op sommige Turkse stranden is het een drama.. zoals op dit strand bij Selçuk (Izmir).

Zie hier het artikel.

Lees ook:Picknicken tussen het afval op Turks strand Pamucak
Lees ook:Turkije scoort hoog op vrouwonvriendelijkheid
Lees ook:Bijna 400 Turkse stranden hebben ‘Blue Flag’ certificaat
Lees ook:Voor alles een plastic tasje in Turkije
Lees ook:Turkije vol met plastic tasjes

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Turkije één van de grote veroorzakers van plastic in de oceanen

  1. Paula van Dun

    Het is doodzonde. Ook onder water zie je de schade groeien. Waar jaren geleden nog anemonen, kokerwormen etc. groeiden en waar veel variatie was in vissoorten, zie je nu afgestorven koralen en weinig vis. Dit is het ergste in baaien waar de bootexcursies aanleggen. Het zijn echter niet alleen de Turken die het doen. Er zijn ook toeristen die met een gerust hart lege flessen zonnebrand in de zee kiepen.

      /   Reply  / 
  2. Tosca de Jong Auteur

    Hoi Paula, vreselijk zonde. En inderdaad.. ik heb vorig jaar in en rondom Kuşadası ook veel plastic en troep in baaien zien liggen waar boten aanmeren. De eigenaren van boten stoorden zich hier zo aan dat ze tijdens de excursies al het vuil en plastic verzamelden en later weggooiden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>