Altijd wind in Turks surfparadijs Çeşme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met 300 dagen wind per jaar is de regio van Çeşme het surfparadijs van Turkije. De perfecte surfomstandigheden – altijd wind & ondiep water – werden in de jaren 90 ontdekt door wind – en kitesurfers. De wind is nu nog wat rustig, ideaal voor de beginner. In het zomerseizoen komen de echte snelheidsduivels het Turkse water op.

Çeşme: ideaal voor surfers

Turkije staat (nog) niet echt bekend als een fijne plek  om te windsurfen, kitesurfen of de suppen. Maar de kust rondom het schiereiland van Çeşme – in het westen van Turkije – zou iedere watersporter gezien moeten hebben. Omdat er in feite altijd wind is in het Çeşme, zijn de surfomstandigheden optimaal.

Surfles in Alaçatı

Bij het rustige en leuke plaatsje Alaçatı vind je verschillende surfscholen, zoals de Alaçati Surf Paradise Club en Mistral Surf School. Bij deze scholen kun je surfspullen huren of les krijgen van surfleraren. Ook beginners kunnen hier terecht. Al heb je nog nooit in je leven op een surfplank gestaan, het is het proberen zeker waard. Na een paar keer vallen, voelt het heerlijk om op geven moment op de surfplank te staan en je te laten meevaren door de wind.

Suppen

Wie het windsurfen nog niet helemaal onder de knie heeft, kan ook proberen te gaan ‘Suppen’, ook wel ‘Stand up paddle surfing’ genoemd. Je staat bij deze sport op een surfplank van drie meter en je beweegt je voort met een lange peddel.

Eerste keer op de plank in Turkije

Professioneel supper Jasper van Overbeek (33) kwam vorig weekend voor het eerst naar Alaçatı. Hoewel het echte surfseizoen nog niet helemaal is begonnen, heeft Jasper wel kunnen genieten van zijn eerste keer op het Turkse water.

 

“Alaçatı staat bekend om de harde wind die uit het noorden over de bergen komt rollen, maar omdat het nu nog voorseizoen is, kwam er wind uit het zuiden met een matige windkracht 4. Het was buiten 20 graden en het water zo’n 14/15, met een windkracht 4 erbij is dat best fris om te gaan windsurfen in je zwemkleding. Ik heb daarom gesupt en dan is de temperatuur weer perfect. Omdat je nauwelijks van je sup valt, krijg je het snel warm met de zon op je lijf, en dan is 20 graden met beetje wind ter afkoeling heerlijk. In de zomermaanden is het bijna 100% dikke wind.”

Jasper heeft vorig jaar als eerste supper in de winter de Elfstedentocht nonstop volbracht, en dat in slechts 37 uur tijd. Hij is nu in voorbereiding om in juli de Noordzee over te steken, van Lowestoft naar Scheveningen (180 km). Jasper nam een opblaasbaar board mee naar Turkije, dit board van Fanatic Flyair ‘Inflatable’ is makkelijk mee te nemen in het vliegtuig en past gewoon in je koffer of tas.

Ook een keer surfen of suppen in Turkije? Klik hier.

Alacati Surf Paradise Club (ASPC)

Club Mistral 

(foto’s: Jasper van Overbeek, tekst: Tosca de Jong)

Lees ook:Koufront dringt Turkije binnen en brengt sneeuw
Lees ook:Nederlanders doen nieuwjaarsduik in Istanbul
Lees ook:Aquamarine: het grootste (zoutwater)zwembad van Istanbul
Lees ook:Fenerbahçe verliest eerste wedstrijd van Konyaspor
Lees ook:Fenerbahce supporters maken de domste fout ‘ooit’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>