Op je 38ste met pensioen in Turkije

In Turkije leven de mensen over het algemeen korter als in Nederland. Een man wordt in Turkije ongeveer 70 jaar en een vrouw 75. In de jaren 60 was dit nog lager. Toen haalden de Turken de 50 niet eens. Ook gaan zij veel eerder met pensioen.

Als er in Nederland iemand sterft op 60-jarige leeftijd, hoor je vaak dat dit nog erg jong is. In Turkije kijken mensen hier anders tegenaan. Iemand die rond zijn of haar 60ste dood gaat is eigenlijk al vrij oud. De gemiddelde Turk wordt namelijk zo’n 72 jaar.

Vroeg met pensioen

Gelukkig bestaat er in Turkije een heel ander pensioensysteem dan bij ons in Nederland. Het is dus niet zo dat Turken pas op hun 65ste of 67ste met pensioen kunnen gaan, dan zou er namelijk weinig overblijven van hun ‘oude dag’.  Sterker nog;  vrouwen die voor de overheid werken mogen (als zij minimaal 20 jaar hebben gewerkt) stoppen met werken als zij tussen de 40 en 56 jaar oud zijn. Mannen moeten 25 jaar werken en mogen dan als zij tussen de 44 en 58 jaar zijn met pensioen gaan.

Vrouwen die niet voor de overheid werken betalen 20 jaar lang een pensioenpremie, moeten 6000 dagen hebben gewerkt en mogen dan tussen de 38 en 56 jaar stoppen met werken. (wow 38 jaar..) Turkse mannen moeten 25 jaar lang premie betalen, ook 6000 dagen hebben gewerkt en mogen met pensioen als zij tussen de 44 en 58 jaar oud zijn.

Deze regels gelden trouwens voor mensen die voor 1999 zijn begonnen met werken. Turken die tussen 1999 en 2008 zijn begonnen, mogen stoppen met werken als zij 58 (vrouwen) en 60 (mannen) zijn.

Doodsoorzaak

Een veelvoorkomende doodsoorzaak in Turkije (en zeker bij mannen) is een hartaanval. Afgelopen donderdag overleed de populaire journalist Mehmet Ali Birand aan een hartaanval. De man is 71 jaar geworden.

In Nederland worden mannen overigens zo’n 78,8 jaar. Vrouwen worden gemiddeld 82,7 jaar.

Lees ook:Turkse president Erdoğan shockeert met opvattingen over vrouwen
Lees ook:In Turkije is meer dan 50 uur per week werken heel ‘normaal’
Lees ook:Waar zijn de kapsters in Turkije?!
Lees ook:1 op de 3 Turken lijdt aan obesitas
Lees ook:‘Ga geen relatie aan met een Duitse (vrouwelijke) soldaat’

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Op je 38ste met pensioen in Turkije

 1. semra ozbek akgol

  Een Turk leeft gemiddeld 75,5 , vrouwen 78. Dit is het officele cijfer op dit moment. En je kon vroeger wel met je 38ste met pensioen maar nu niet meer hoor…!!

    /   Reply  / 
  1. Tosca de Jong Auteur

   Hoi Semra, ik heb uitgezocht; vrouwen die niet voor de overheid werken kunnen (als zij dat willen en daar recht op hebben) vanaf 38 jaar met pensioen. Hoe zit het volgens jou?

     /   Reply  / 
 2. Tosca de Jong Auteur

  Semra, 38 jaar geldt voor vrouwen die voor 1999 met werken zijn begonnen. Ik heb het volgende aangepast en toegevoegd in het bericht: ‘Deze regels gelden voor mensen die voor 1999 zijn begonnen met werken. Turken die tussen 1999 en 2008 zijn begonnen, mogen stoppen met werken als zij 58 (vrouwen) en 60 (mannen) zijn.’

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>