Mevlana-viering in Katwijk aan Zee

Op 17 december stierf filosoof Mevlana Rumi. Elk jaar wordt op deze dag stil gestaan bij zijn dood. En zeker niet alleen in Turkije, overal ter wereld brengen mensen op die dag boodschappen op elkaar over hoe je het best en zo vredig mogelijk kunt leven. Zelfs in Katwijk aan Zee.

De grootste viering is natuurlijk altijd in Konya, de stad waar Mevlana ligt begraven. Verschillende politici uit meer dan 50 landen kwamen afgelopen 17 december naar de Turkse stad.

De bijeenkomst in het kustplaatsje Katwijk aan zee, werd door de European Turkish Democrats Union (UETD) georganiseerd. De Nederlandse schrijver en onderzoeker Abduwahid van Bommel , die het boek van Mevlana in het Nederlands vertaald heeft was ook aanwezig. Veyis Gungor, directeur van de UETD, was erg blij met de viering in Katwijk aan Zee. ,,Mensen die niet naar Konya konden reizen, konden nu wel een mooie bijeenkomst over Mevlana bijwonen.’’

Wie is Mevlana precies?

Mevlana was een filosoof en dichter van Perzische afkomst en soefi-mysticus. Hij is in Balkhi (Afghanistan) geboren. Zijn graf ligt in Konya. Tot op de dag van vandaag trekt het Mausoleum in de Turkse stad pelgrims uit de hele wereld aan. Mevlana was de leidende figuur van de soefibeweging in Konya. Hij filosofeerde met name over de voordelen van verdraagzaamheid.

Dansende Derwisj

Wie wel eens in Turkije is geweest heeft ze misschien wel eens zien dansen: de derwisjen. Mevlana stichtte de dansende derwisjen, een soefi-orde van religieuze dansers en muzikanten. In de dans draaien zij om hun as, waarbij zij mediteren en de naam van God aanroepen. Enorm indrukwekkend om deze dansers te zien bewegen. Ze draaien zoveel rondjes, je zou denken dat ze er duizelig van worden, maar ze zijn in uiterste concentratie.

Lees ook:Konya kleurt violet tijdens het Suikerfeest
Lees ook:Mystieke ervaring in het Turkse Konya
Lees ook:Mevlana Museum Konya ondergaat grootste renovatie ooit
Lees ook:Conferentie migranten Turks Museum Nederland
Lees ook:Must see video: ‘Watchtower of Turkey’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>